Deve dikeni, papatyagiller (Asteraceae) familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir.
Deve dikenleri genellikle yol kenarlarında ve ekili olmayan tarlalarda yetişir. Boyları 30–100 cm arasında değişir. Başçıkları, dikenli ve açık yeşil renkli yapraklar ile mor renkli küçük çiçeklerden oluşur. Meyvelerinin veya tohumlarının ucunda beyaz bir tüy bulunur.
Beyaz deve dikeni (Carlina gummifera) denen türü, çok yıllık bir bitkidir ve kırmızı ya da pembe çiçekler açar. Gene çok yıllık bir bitki olan ve köygöçerten (Cirsium arvense) adını taşıyan türü ise, çok hızlı çoğalır ve zararlı ot olarak kabul edilir. Eşekdikeni, aynı familyadan başka bir bitkinin adıdır. Deve dikeninin meyvelerinden, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde yararlanılır.
Biyolojik sınıflandırması
- Âlem: Plantae (Bitkiler)
- Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
- Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
- Takım: Asterales
- Familya: Asteraceae (Papatyagiller)
- Cins: Carduus, Carlina, Cirsium
![]() |
Carlina marianum |
deve dikeni ne demek? TDK anlamı ve açıklaması
isim, bitki bilimi
Birleşikgillerden, yol ve tarla kenarlarında yetişen, 30-100 santimetre yüksekliğinde, 1-2 yıllık ve otsu bir bitki; kangal (II), karayandık, meryemana dikeni, peygamber dikeni, sütlü kengel (Silybum marianum):
"Ayşe kız bahçede çapa çapalarken deve dikenine rastladı." - Nâzım Hikmet
Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998
İngilizce: tissle, Latin: Alhagi pseudoalhagi
Baklagiller (Leguminosae) familyasından, 30-100 cm boyunda, dikenli, pembe çiçekli, çok yıllık, otsu bir bitki. Acem helvası.