defne

 

defne
Azor defnesi

Defne, Defnegiller (Lauraceae) familyasının Laurus cinsini oluşturan her dem yeşil ağaç veya ağaççık görünümündeki bitki türlerinin ortak adı. Üç türü bilinmektedir.

Sağlık açısından zararlı olan naftalin yerine, sağlık açısından risk taşımayan defne yaprağı kullanılması önerilmektedir.

Biyolojik sınıflandırması


Tarihi

Fosil kalıntılarından Buzul Çağı'ndan önce Akdeniz ve Kuzey Afrika'da defne türlerinin geniş yayılışa sahip olduğu görülür. Daha sonra Buzul Çağı'nda Akdeniz Havzası'nın donmasıyla bu türlerin daha yumuşak iklimin görüldüğü Güney İspanya, Portekiz ve Macaronesian Adalarına çekilmek zorunda kaldığı kabul edilmektedir. Buzul Çağı'nın sona ermesiyle birlikte Akdeniz defnesi yeniden Akdeniz çevresinde görülmeye başlanmıştır.

Defne - Madeira
Defne - Madeira

defne kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

defne

isim, bitki bilimi, Rumca

Defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaç; develik (II) (Laurus nobilis).

Defne

isim, özel, (de'fne)

Hatay iline bağlı ilçelerden biri.

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü - 1970

Türkçe: gaar, İngilizce: bay, Fransızca: laurier, Almanca: Lorbeer, Latin: Laurus nobilis

Meyvelerinden çıkarılan yağı, dış-asalaklara, özellikle uyuzböceklerine karşı kullandığımız, yaprağı güzel kokulu ağaç.

Tarım Terimleri - 1949

Türkçe: tefne, Diğer: der lorbeer

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: laurel, roman laurel, Fransızca: laurier des poètes, laurier franc, Almanca: Edler Lorbeerbaum, Edle Lorbeer, Latin: Laurus nobilis

Defnegiller (Lauraceae) familyasından, yaprakları baharat olarak kullanılan, meyvelerinden yağ elde edilen, yapraklarını dökmeyen, sarı çiçekli çalı ya da ağaççıklar. Har, nehtel, tefrün.

Kelime Kökeni

Yeni Yunanca dafní δαφνή  "defne bitkisi, laurus nobilis" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen daphnē δαφνή  sözcüğünden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

defnī/dafnī [ Hızır Paşa, Müntehab-ı Şifa (1410 yılından önce) ]

Yorum Gönder

Lütfen yorumunuzu Türk dil kurallarına uygun ve konu ile alakalı şekilde yazınız. Yorumlar denetimden sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski