çiftlik

 

çiftlik

çiftlik kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

çiftlik, -ği

1. isim Tarım yapılan, hayvan yetiştirilen, çalışanlarının da oturması için evler bulunan geniş toprak parçası:

      "Orada kızına bir çiftlik almış, işten el çekmişti." - Ömer Seyfettin

2. isim Çift olma durumu:

      "Neden çift tabanca? Çiftliği daha bir gösteriş." - Emine Işınsu

3. isim, mecaz Kolaylıkla yarar sağlanabilen yer.

Çiftlik, -k'i

isim, özel, (çi'ftliği)

Niğde iline bağlı ilçelerden biri.

Tarih Terimleri Sözlüğü - 1974

Osmanlı İmparatorluğunda, toprağının verimi derecesine göre 70-150 dönüm genişliğinde ekilip biçilebilen toprak birimi.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü - 1980

İngilizce: farm, Fransızca: ferme, Almanca: "Bauern" Hof

Tarım ve hayvancılıkla uğraşılan, kimi tarım ve hayvan ürünlerinin işlendiği, tek evle köy arası bir kırsal yerleşme türü.

Zanaat Terimleri Sözlüğü - 1976

1. Çocukların ektikleri iki ya da üç metre kare alanındaki tarla parçası. (Derekuşçulu *Görele -Giresun) 2. Hayvanla bir günde sürülebilen bir dönüm kadarlık tarla. (*Ağın -Elâzığ)

İktisat Terimleri Sözlüğü - 2004

İngilizce: farm

Tarımsal üretimin yapıldığı, üzerinde ev, ahır, depo gibi yapılarla sulama araçları gibi çeşitli donanımların bulunduğu alan.

Kelime Kökeni

Farsça cuft جفت  sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için çift maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

"bir çift öküzle sürülebilen arazi" [ Düsturname-i Enveri (1465) ]

1 Yorumlar

  1. Çiftlik, insanların kırsal alan'da bitki ve hayvanları yetiştirip yararlandıkları işletme. Günümüzde en yaygın çiftlik türleri agrivoltaik, ağaç çiftliği, hara (at çiftliği), ağıl, arılık, balık çiftliği, sığır çiftliği, süt çiftliği, kürk çiftliği, keçi çiftliği, mandıracılık, dönüştürülebilir hayvancılık çiftliği, böcek çiftliği, çiftlik hayvanları, domuz yetiştiriciliği, Kümes hayvanları yetiştiriciliği, kuşçuluk çiftliği, koyun çiftliği, yaban hayatı çiftçiliği'dir. İsim, ekilebilir arazi, sera, sebze çiftlikleri, meyve çiftlikleri, gübre, hayvan yemi ve hayvancılık çiftlikleri, doğal lif, biyoyakıt ve diğer emtia üretimi için kullanılan araziler için kullanılır. Çiftlikler, beslenme yeri, ranç, ekin tarlaları ve plantasyonlar, meralar, küçük çiftlikler ve hobi çiftlikleri, çiftlik avlusu, çiftlik suyu tesisi, çiftlik evi ve tarımsal binaları da içerir. Modern zamanlarda bu terim, her ikisi de karada veya denizde çalışabilen rüzgâr çiftliği ve balık çiftlikleri gibi endüstriyel operasyonları içerecek şekilde genişletilmiştir.

    Dünyada çoğu küçük ve aile tarafından işletilen yaklaşık 570 milyon çiftlik var. 2 hektardan daha az arazi alanına sahip küçük çiftlikler, dünyadaki tarım arazilerinin yaklaşık %1'ini işletmektedir. Aile çiftliği türleri, dünyadaki tarım arazilerinin yaklaşık %75'ini oluşturmaktadır.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski