stand-up komedi

 

stand-up komedi

Stand-up komedisi, bir komedi tarzı. Komedyen, genellikle doğrudan onlarla konuşan canlı bir izleyici önünde performans sergiler. Oyuncu genellikle bir stand-up komedyeni, komedyen veya sadece bir stand-up'çı isimleri ile bilinir. Genelde diyalog kururlar, tipik olarak fıkralar, komik hikâyeler, şakalar ve tek satırlıklardan oluşan bir grup monolog yapıyorlar. Bazı stand-up komedyenler, eylemlerini geliştirmek için prop, müzik veya hokkabazlık kullanır.

Stand-up komedi genellikle kurumsal etkinlikler, komedi kulübü, publar ve barlar, gece kulübü, burlesk, kolejler ve tiyatrolarda gerçekleştirilir.

Stand-up komedideki ana mizah türlerinden bazıları gözlemsel komedi, mavi komedi, hiciv, ironi, kara mizah, temiz komedi ve alaycı komedi içerir.

Stand-up komedi gösterileri Amerika Birleşik Devletleri’nde 1950’lerde doğmuştur ve yükselişi kablolu ve paralı televizyon kanallarının ortaya çıktığı 1970’lerde olmuştur.

Cem Yılmaz'ın İzmir, May 2019
Cem Yılmaz, Mayıs 2019'da Diamond Elite Platinum Plus adlı gösterisi kapsamında İzmir, Türkiye'deki Atatürk Açık Hava Tiyatrosu'nda sahnede.


1 Yorumlar

  1. Ücretsiz olarak YouTube'den ulaşabileceğiniz Stand-Up gösterilerinin listesi.

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLYhcPE-GOXBaD2ZcWqdC5kuNW5Vx_IjRA

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski