patika

 

patika

patika kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, (pati'ka), Bulgarca

Engebeli yerlerden gelip geçenlerin ayak izlerinden oluşan, tekerlekli araç işlemeyen dar yol; çığır, izlek, keçi yolu, yolak:

      "Selim çıkını aldı, güneşte ağaran patika yolunu tuttu." - Halikarnas Balıkçısı

Kelime Kökeni

Yeni Yunanca pátiki πάτικι  "küçük yol, yolcuk" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca pátos πάτος  "yürümekle oluşan yol, patika" sözcüğünün küçültme halisidir. Bu sözcük Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *pnt- biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *pent- "yürümek, ayak basmak" kökünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

"keçiyolu" [ Evliya Çelebi, Seyahatname (1680 yılından önce) ]

1 Yorumlar

  1. Patika, engebeli bir kırsal arazide iki nokta arasındaki en kısa yolun insan ve hayvan geçişleri nedeniyle bitkiden arınarak oluşmasını ifade eder. Çünkü bu tarz yollar insanlığın daha önceki ulaşım tecrübesini –optimum veya değil- kullanıma sunarlar ve genellikle sonradan gelenler tarafından da “en kestirme yol, bilinen yoldur” mantığıyla takip edilirler.

    Bunun doğadaki çarpıcı bir örneği şudur; Her karıncanın yaydığı kimyasal sayesinde geçtiği yol üzerinden kokusunu bırakması ve karıncaların kokularının bir doğrultuda yoğunlaşması nedeniyle, karınca kolonisinin yuva ile besin kaynağı arasında oluşturduğu güzergâh da patika olarak düşünülebilir.

    Etimoloji
    Kelime, Türkçeye Bulgarca път (pŭt) kelimesinin küçültülmüş biçimi olan пътека (pŭteka) kelimesinden geçmiş ve yerleşmiş bir kelimedir. Kısaca ‘yolcuk’ anlamına gelir.

    Kelime, keçi yolu, çığır, yolak anlamlarında da kullanılır.

    Tipik bir patika örneği
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir40wbGU8apbmte5cw9LbTUI3VuHRdtNdFl1cVr847WwAj5nJdBM7JONuZbyJQoOZCq9-hv1lYnVuRYqbpD4YG49VOO7oq0T8iBtdUJQ6O6i8fHPT8-EuMLJNM-vdGQcoQinMv9W52fxca5W_qkqtFXBiCz0BxTLEtWAALnLtxAq1Uq3NUNLPEJG-1ogs/s640/Tipik%20bir%20patika%20%C3%B6rne%C4%9Fi.jpg

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski