kavga

 

kavga

kavga kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Farsça ġavġā

1. isim Düşmanca davranış ve sözlerle ortaya çıkan çekişme veya dövüş; çıngar:

      "O zamanlar kavga etmeyi bilmek bizim için çok önemliydi çünkü kavga yaşam biçimimizdi." - Ahmet Ümit

2. isim, mecaz Herhangi bir amaca erişmek, bir şeyi elde etmek veya bir şeye karşı koyabilmek için harcanan çaba, verilen mücadele:

      Ekmek kavgası.

3. isim, eskimişmücadele.

Kelime Kökeni

Farsça ġavġā غوغا  "gürültü patırtı, bağırış çağırış" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça ġav غو  "feryat, nara" sözcüğünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

ġawġā [ Aşık Paşa, Garib-name (1330) ]

Ek Bilgi

Ağaç adı olarak kullanımı Türkçeye mahsustur. kav (ağaç kabuğu) sözcüğüyle ilişkisi düşünülebilirse de +Ak ekini açıklamak kolay değildir.

1 Yorumlar

  1. Kavga, arbede veya dövüş, anlaşmazlığa düşen iki tarafın çoğunlukla fiziksel şiddet kullanarak birbirini alt etmeye çalışmasıdır. Kavgalar kişiler arasındaki iletişimde yaşanan kopukluk, yanlış anlama, düşmanlık besleme gibi çok çeşitli nedenlerden ileri gelebilir.

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPdx-a56levzGk78KQ0v7XkeIx1NvBWRhDIALCvnTAQ5nLjfij4ja6JjTtY_yNKZIwjVq5WJ8dfq-3rkqWvSQ__pEQkDnGC8w7VPL71pwi45V4GYLDwrNXfR-mWY8h3Xcjd5pY87sW9yGTw03fBmEPPrGWrRsyejm0NSjEXZxQjG5p1t0Gr6d6WMj9eHw/s640/Sokakta%20kavga%20eden%20erkekler.jpg
    Sokakta kavga eden erkekler

    Psikolojik değişiklikler
    Bir kavga başladığında, kişiler içgüdüsel olarak baskın taraf olmaya çalışırlar. Bu durum, kişilerin kavga esnasında bağırmasına, çığlık atmasına, kaba kuvvet kullanmasına yol açar. Bu durum esnasında adrenalin salgılanabilir. Bir sözlü kavga sırasında taraflar karşısındakini incitmek ya da haksız duruma düşürebilmek için karşı tarafın açıklarını, geçmişte yaşanan olumsuzlukları, gizli kırgınlıklarını ortaya çıkarabilirler. Bu durum dostlukların zedelenmesine, hatta bitmesine neden olabilir. Fiziksel şiddetin vuku bulduğu kavgalar, yaralanma ve ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Bazı kavgalarda silahlar, sopalar ve bıçaklar gibi kesici ve zedeleyici aletler kullanılabilir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski