çiçek

 

çiçek

Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur.

Dikotil bitkilerde çiçek örtüsü 2 kısımdan oluşur: Çanak yapraklar (sepal) ve taç yapraklar (petal). Tohumlu bitkilerin en önemli özelliği, çiçek denen üreme organıyla tohum meydana getirmeleridir. Eşeyli üremeye yarayan ve buna uygun şekilde değişikliğe uğramış yapraklar taşıyan sürgün veya sürgün kısımları çiçek adını alır. Bu kısım sınırlı büyüme gösterir ve çoğunlukla diğer sürgünlerden kesin olarak ayrılır. Döllenme ve ekseriya yavru bitkinin ilk gelişmesi burada olur.

{tocify} $title={İçindekiler}

Yapraklar

Çanak yapraklar

Çiçeğin yeşil veya kahverengi tonlarında olan küçük yapraklardır. Bu yapraklar, çiçek tomurcuk halindeyken onu dış etkenlerden korur. Ancak çiçeğin eşi uyumsuz ise çanak yaprak diye bir şey yoktur.

Çiçekler polen ve özütlerinden yararlanmak amacındaki birçok farklı türü çeker

Taç yapraklar

Çiçeğin en gösterişli kısmıdır. Üreme organlarının dışında bulunur. Gösterişli yapısı ve renkleriyle birçok canlıyı cezbederek tozlaşmada önemli bir role sahiptir. İçindeki kromoplast organeli ise yeşil hariç diğer renkleri salgılar. Bu da tozlaşmada önemli rol oynar.

Monokotil bitkilerde çiçek örtüsü 'tepal' adı verilen bir kısımdan oluşur. Taç yapraklar gösterişli, güzel kokan ve renkli olduklarından böcekleri kendilerine çeker ve bu olay sonucunda arılar veya böcekler polen depo etmiş olurlar.

Karahindiba
Karahindiba

Pembe çiçekler
Pembe çiçekler

Üreme organları

Üreme işlevini yerine getirerek neslin devamlılığını sağlar. Bu nedenle 'verimli kısım' olarak da adlandırılır.

Mor Çiçek
Mor Çiçek

Erkek üreme organı

Filament (sapçık) ve anter (başçık) olmak üzere 2 kısımdan oluşur. Filament, anterin çiçeğe tutmasını; anter ise, polen oluşumunu sağlar.

Dişi üreme organı

Ovaryum (yumurtalık), stilus (boyuncuk) ve stigma (tepecik) olmak üzere üç kısımdan oluşur. Ovaryum, dişi üreme organının en alt kısmında bulunur ve tohum taslaklarını taşır. Stilus, dişi üreme organının ortasında bulunur ve stigmada çimlenen polenlerin ovaryuma ulaşmasını sağlar. Stigma ise, tozlaşma ile gelen polenlerin dişi organa tutunmasını ve çimlenmesini sağlar.

Dicentra spectabilis
Dicentra spectabilis

Çiçek Gövdesi

Pedisel olarak da adlandırılan bu kısım, çiçeği taşır ve çiçek tablası bulunur. Saplı çiçeklere 'pedisellat çiçek', sapsız çiçeklere de 'sessil çiçek' adı verilir.

Mor sümbül, Denizli
Mor sümbül, Denizli

Tozlaşma

Bitkide çiçeğin görevi tozlaşma yoluyla bitkinin çoğalmasını sağlamaktır. Bir çiçeğin erkek organından serbest kalan polenlerin diğer çiçeğin dişi organının tepeciğine ulaşması ve burada yeni bitki tohumlarının oluşması olayıdır. Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır: -Polenlerin taşınması rüzgarla sağlanır. Kullanışlı ve sık görülen bir tozlaşma çeşidi değildir. -Polenlerin arılar, sinekler ve benzer böcekler tarafından taşınması. Yaygın olan tozlaşma şeklidir. Çiçeğin güzel kokusu, güzel ve parlak görünümü ve salgıladığı şekerli maddeler böceklerin dikkatini çeker. Çiçeğin üzerine gelen böceklerin ayaklarına yapışan polenler böceğin diğer çiçeklere konmasıyla oralara taşınmış olurlar. -Kendi kendine tozlaşma: Aynı çiçeğin erkek organındaki polenlerin dişi organına ulaşması sonucu meydana gelen tozlaşma şeklidir.

çiçek kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

çiçek, -ği

1. isim, bitki bilimi Bir bitkinin, üreme organlarını taşıyan çoğu güzel kokulu, renkli bölümü:

      "Bir de inceden, arı kokularına karışmış çiçek kokusu geliyordu, yel belli belirsiz efiledikçe başları dönüyordu." - Yaşar Kemal

2. isim, bitki bilimi Çiçek açan kır veya bahçe bitkisi:

      "Bahçemin en güzel çiçeğini size takdim ediyorum." - Nâzım Hikmet

3. isim, kimya Süblimleşme veya çiçeksime yoluyla elde edilen toz.

4. isim, tıp İrinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalık.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: flower, blossom, Fransızca: fleur, Almanca: Blüte

Tohumla üreyen bitkilerde, tohumu veren çanak ve taç yaprak, erkek organ ve dişi organdan oluşan en uçtaki büyüme tomurcukları.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

İngilizce: flower

Tohumla üreyen bitkilerde, tohumu veren çanak ve taç yaprak, erkek ve dişi organdan oluşan en uçtaki büyüme tomurcukları.

Mantık Terimleri Sözlüğü - 1976

İngilizce: flower

Tohumlu üreyen bitkilerde genellikle kaliks, korolla, androkeum ve ginekeumdan oluşan kısım.

Kelime Kökeni

Eski Türkçe çiçek sözcüğünden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

çiçek "aynı anlamda" [ Uygurca (1000 yılından önce) ]

çiçek/şişek [ Codex Cumanicus (1300) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski