yapımcı

 

yapımcı

yapımcı kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim Bir şeyin yapılmasında, ortaya konulmasında, gerçekleştirilmesinde emeği geçen kimse veya kuruluş.

2. isim, sinema, televizyon Bir filmin çevrilmesi, bir tiyatro oyununun sahneye konulması veya bir radyo, televizyon programının hazırlanması ile ilgili bütün yönetim işlerini üzerine alan, sermayesini veren kimse; çekimci, prodüktör.

3. isim Radyo, sinema programları düzenlemekle görevli kimse; programcı.

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü - 1981

Türkçe: 1-2. âmil, film âmili, tacir, tüccar, film taciri, film tüccarı, sinema şirketi müdürü, şirket müdürü, sinema âmili, prodüktör, film prodüktörü, sinema prodüktörü, yapan, 3. prodüktör, televizyon prod, İngilizce: 1-2. producer, film producer, 3. producer, television producer, Fransızca: 1-2. producteur(-trice) (du film), 3. producteur(-trice) (de télévision), Almanca: 1-2. Produzent, Filmp-röduzent, Hersteller, Filmhersteller, .3. Produzent, Femsephroduzent, Redakteur, Realisator

Sinema 1. Bir filmin çevrilişi ve işletilmesiyle ilgili tüm yönetimsel ve parasal işlevi üstlenen, filmin anaparasını sağlayan kimse. 2. Bir yapımevinin başkanı, yöneticisi; sinema yapımcısı. TV. 3. Bir ya da birden çok izlencenin ana konusunu bulan; izlencenin hazırlanması, gerçekleştirilmesi çalışmalarını yönetmenle ya da tek başına yürüten kimse; televizyon yapımcısı, izlenceci. (Sinema yapımcısından değişik olarak televizyon yapımcısı, yapımın sanat yönünü de gözetir ve genellikle izlenceye bir kişilik, deyiş kazandırmakta payı olur).

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü - 1983

Türkçe: prodüktör, İngilizce: producer, Fransızca: producteur, Almanca: Spielleiter

Tecimsel oyunların gerçekleştirilmesinde anaparayı koyan ve bütün yönetim işlerini yüklenen kişi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski