tırmık

 

tırmık

tırmık kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

tırmık, -ğı

1. isim Tırnak beresi, tırnak çiziği:

      "Yüzünde tırmıklar vardı." - Peyami Safa

2. isim Kabartılmış toprağın taşını, çöpünü ayıklamak için kullanılan seyrek dişli, tarak biçiminde araç; gelberi.

Zanaat Terimleri Sözlüğü - 1976

[dırmık, dırmuk] 1. Ekin tarlasında, harman yerinde ekin ve sapları toplamakta kullanılan çatal ağızlı araç. (Akçaşar *Yalvaç -Isparta; *Kemalpaşa -İzmir; Kandilli, *Bozüyük -Bilecik; Yenikent, Yeşilova *Aksaray -Niğde; Yukarıbozkuyu *Kadirli -Adana) [dırmık] : (Beyköy *Şarkikaraağaç -Isparta; Kandilli *Bozüyük -Bilecik) [dırmuk] : (Meyvebükü, Kamanlar *Güdül -Ankara) 2. Sürülmüş tarlayı düzlemek ve temizlemekte kullanılan alt yüzünde sivri demirleri olan dikdörtgen bir tabla ve ona dik tutturulmuş uzunca bir direkten oluşmuş tarım aracı. (-Kırklareli)

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu - 1963

Fransızca: herse

(tarım)

1 Yorumlar

  1. Tırmık, dışarıda kullanım için yapılmış bir tür süpürgedir. Bir sapa çapraz olarak sabitlenmiş bir dişli çubuktan veya bir sapa sabitlenmiş dişlerden oluşan ve yaprak, saman, ot vb. toplamak için ve bahçecilikte toprağı gevşetmek, hafif yabani otları temizlemek ve düzleştirmek, ölü çimenleri toplamak amacıyla kullanılır.

    Tırmıkların tarımda kullanılan büyük mekanize versiyonları saman tırmıkları olarak adlandırılır ve birçok farklı biçimde (örneğin, yıldız çarklı tırmıklar, döner tırmıklar gibi) yapılabilir. Mekanize olmayan tarım çeşitli tırmık türleriyle yapılabilir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski