tekke

 

tekke
Yunanistan İskeçe'de Budalı Hoca Tekkesi

Tekke, tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır. Osmanlı İmparatorluğu'nda tekke anlamında günümüz Türkiye'deki Müslüman Türkmen Alevî-Bektâşîlerin Cem Evi, yani Mescid'in yanı sıra dergâh, âsitane sözcükleri olarak kullanılmıştır. Bazı tarikatlarda hankâh ve âsitane yalnızca merkez tekkeye denir.

Etimoloji

Osmanlıca sözlüklere göre Farsçadan (تَکْیه takye) 'tekye' kelimesi türemiştir. Bu kelime Urduca ve Pencapça'da تَکْیہ (takya) şeklinde da mevcuttur ve Farsçadan türemiştir.

Dervişe tekyenişin ya tekyedar denirdi.

Harabati Baba Tekkesi
Makedonya Kalkandelen'de bulunan, 1538'de Türkmenler taraflarından inşa edilen Arabati Baba Alevî-Bektâsî Türkmen Tekkesi, Avrupa'da ayakta kalan ender yapılardandır.

Osmanlı tekkeleri

Tekke yapılarının büyüklüğü tarikatlara göre değişir. Tek bir mekândan oluşan tekkelerin yanı sıra, geniş alana yayılmış birçok yapıyı barındıran külliye görünümlü tekkeler de vardır. Tekkelerin tek bir mekândan oluşanları genellikle tarikata bağlı kişilerin haftanın belirli günlerinde bir araya geldikleri, tarikata özgü törenleri düzenledikleri yapılardır. Birden çok mekândan oluşanlarda ise tarikat etkinliği daha geniş ve süreklidir. Böyle tekkelerde, genellikle şeyhin ailesiyle orturduğu ayrı bir yapı, dervişlerin sürekli ya da geçici olarak barındıkları yapılar, aşevi, çamaşırhane, hamam gibi yerler ve tarikata bağlı kişilerin toplanıp ayin, sohbet ya da zikir denilen törenlerini düzenledikleri ayrı bir mekân bulunur. Merkez tekkeler doğal olarak daha çok mekândan oluşur. Örneğin Alevî-Bektaşi tarikatının merkezi olan, Nevşehir'e bağlı Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli Dergâhı üç avluya açılan bir yapılar topluluğu biçimindedir. Bu yapıların başlıcaları Hacı Bektaş Veli Türbesi, Balım Sultan Türbesi, aşevi, kilerevi, mihmanevi, çamaşırhane, hamam, meydan, muhabbet divanı ve mescittir. Eskiden var olduğu bilinen erzakevi ile ekmekevi yıkılmıştır. Mevlevi tarikatının merkezi olan Konya'daki Alevî-Mevlevî, yani Mevlana Dergâhı ve Cem Evi'nde Mevlana Türbesi, semahane, mescid (Cem Evi), mutfak, derviş hücreleri ile Türkmen Alevî-Bektâşî dedeleri ve çelebiler dairelerinden oluşur. Tekkeler içinde tarikat büyüklerinin gömüldüğü türbeler, tekke bahçesinde de daha çok dervişlerin gömüldüğü, hazire adı verilen küçük mezarlıklar bulunur.

Türkiye'de 1925'te çıkarılan bir yasayla tekkeler kapatılmış, tarikat etkinlikleri de yasaklanmıştır. Sonradan bazı tekke yapıları müze olarak ziyarete açılmıştır.

Tekye-i Devlet
Tekye-i Devlet

İran tekkeleri

İran'da çok sayıda tekke var. Ancak günümüzde Sufîler tarafından kullanılmazlar. Daha ziyade hüseyniyeler gibi kullanılırlar. 16. yüzyılda Safevîlerin İran'ı Şiileştirmesinden sonra, İran'ın tekkeleri hüseyniyeler dönüştürülmüştürler.

Yezd Mir Çakmak Tekkesi, Kirmanşah Muavinülmülk ve Beylerbeyi Tekkeleri de İran'daki tanınmış tekkeler arasındadır. Muavinülmülk Tekkesi hüseyniye, zeynebiye ve abbasiye'den oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir. Tekye-i Devlet, taziye için devletin yaptırdığı en meşhur bina, Kaçar Hükümdarı Nasıreddin Şah tarafından 1870'lerde inşa edilmiştir. Pek çok taziyenin temsil edildiği bu bina 1946 yılında yıkılmıştır.

19. asrın ikinci yarısında, İstanbul'daki İranlı Şiî topluluğu Hüseyniye Tekkesi adını verdiği bir "Azadarî mabedi" inşa etmeye çalıştı.

Baba Şah Müsafir Tekkesi
Evrengabad'daki Baba Şah Müsafir Tekkesi

Güney Asya'da tekkeler

Güney Asya'da tekke kelimesi (Urduca: تکیہ takya) mevcuttur ve jamāʿat-khāna (Urduca: جماعت خانہ), dargāh (Urduca: درگاہ), langar (Urduca: لنگر) ve bazen ʿimārat (Urduca: عمارت) kelimeleri ile eş anlamlıdır.

tekke kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Arapça tekye

1. isim, tarih Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer; dergâh:

      "Hemen her ev yarı saray ve yarı tekke gibi bir şeydi." - Abdülhak Şinasi Hisar

2. isim İşsiz güçsüz kimselerin buluşup sığındıkları yer.

3. isim, argo Esrar içilen üstü kapalı yer.

4. isim, argocezaevi:

      "Bakıyorum, tekke sana yaramış, dedi. Ne zaman çıktın?" - Tahsin Yücel

Yazın Terimleri Sözlüğü - 1974

Eskiden, tarikat erlerinin toplanıp tören yaptıkları yer. (Burada, aynı zamanda, saz ve koşuk öğrenimi de yapılırdı.) bk. tekke yazını.

Tarih Terimleri Sözlüğü - 1974

Türkçe: Dergâh, âsitâne

Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve törenler yaptıkları bina.

Kelime Kökeni

Arapça wkA kökünden gelen takiyyat تكيّة  "dayanma, özellikle sırtını minder veya iskemleye dayama" sözcüğünden alıntıdır.

Tarihte En Eski Kaynak

tekiyye vulg. tekke "1. dayanma, sırtını dayama, yatma, istirahat, 2. yatma yeri, lojman, özellikle gezici dervişlerin konaklamasına mahsus kurum, tarikat şeyhinin makamı" [ Meninski, Thesaurus (1680) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski