şabat

 

şabat

Şabat/Şabbat (İbranice: שַׁבָּת‎, IPA: [ʃa'bat], lit. "dinlenme, işi bırakma"), Yahudilikte ibadet ve dinlenme günü olarak kabul edilen gündür. Gregoryen takviminde cumartesi gününe denk gelir ve Yahudiler için YHVH ile aralarındaki özel bir bağı temsil eder. Yahudi dinî inancına göre kâinatın yaratılışı altı gün sürmüş, yedinci gün ise Yaradan YHVH dinlenmeye çekilmiş ve o günü Yahudi halkına mukaddes saymıştır.

Aktiviteler

Şabat günü Yahudiler gün boyu dinlenir, Tevrat okur ve sinagog'a (havra) giderek dua ederler. Şabat günü bir nevi bütün haftanın panoramasıdır. Şabat hem haftayı ve yaptıklarını düşünmek, hem Tanrı'ya yaklaşmak hem de daha iyi bir insan olmak için bir fırsattır. Bu günde iş yapılmaz, elektrik kullanılmaz. Yine bu günde Yahudi'ler için ateş yakmak, ateş söndürmek, yazı yazmak, yazı silmek, bir şeyler taşımak, giysi yıkamak, giysi dikmek, giysi yırtmak vb. bütün gündelik işler haram olarak belirtilir.

Kelime Kökeni

İbranice şbt kökünden gelen şabāt שַׁבָּת  "Yahudilerde dinlenme günü, Cumartesi" sözcüğünden alıntıdır. İbranice sözcük İbranice şābat שָׁבַּת  "oturma, dinme, dinlenme" sözcüğünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ c (1949) : Ben krep süzet sevmem, işte o kadar. ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski