çelişmezlik ilkesi

 

çelişmezlik ilkesi

çelişmezlik ilkesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, mantık

Çelişik önermeleri özünde bulundurmayan ve yasaklayan kuram.

Matematik Terimleri Sözlüğü - 1983

Türkçe: tenakuzsuzluk prensibi, İngilizce: principle of non-contradiction, Fransızca: principe de non-contradiction, Almanca: Wider Sprachlosigkeitsprinzip

(...) biçimindeki önermelerin geçerliliğini belirten usbilim ilkesi.

Mantık Terimleri Sözlüğü - 1976

Türkçe: tenakuzsuzluk prensibi, İngilizce: principle of non-contradiction, Fransızca: principe de non-contradiction, Almanca: Widerspruchlo-sigkeitsprinzip

(…) biçimindeki önermelerin geçerliliğini dile getiren mantık ilkesi.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü - 1981

Türkçe: tenakuzsuzluk prensibi, İngilizce: principle of non-contradiction

Geleneksel mantığın üç temel ilkesinden biri. Buna göre, bir nesne hem kendisi, hem de kendisinden başka bir nesne olamaz.

Felsefe Terimleri Sözlüğü - 1975

Latin: principium contradictionis

1. (Varlıkbilimde) "Aynı şeyin aynı bağlantılar içinde aynı durumda olması ve olmaması olanaklı değildir." (Aristoteles) Formülü: "S aynı zamanda P ve P olmayan olamaz." Başka türlü söylendiğinde: "S P dir." ve "S P olmayandır." önermelerinin ikisi birden doğru olamaz. 2. (Mantıkta) Birbiriyle -> çelişik iki yargının ikisinin birden aynı zamanda doğru olamayacağı, biri doğru ise ötekinin zorunlu olarak yanlış olacağı ilkesi.

1 Yorumlar

  1. Çelişmezlik ilkesi, bir önermeyle çelişiğinin ikisinin birden doğru olamayacağını öne süren ilkedir.

    Çelişmezlik ilkesine örnek olarak, A kişisi hem çalışkan hem tembeldir ifadesi verilebilir. Zira bu cümleye göre, verilen ihtimallerden birisi yanlış olmak zorundadır yahut doğru olması mümkün değildir. Aynı şekilde "Bütün insanlar ölümlüdür." cümlesi ile çeliştiği için, "Bazı insanlar ölümlü değildir." ifadesi de yanlış olmak zorundadır. Çünkü bu önermeler birbiriyle çelişkilidir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski