çaylak

 

çaylak

Çaylak, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımından atmacagiller (Accipitridae) familyasının Milvinae, Elaninae alt familyaları ile Perninae alt familyasından bazı türleri kapsayan yırtıcı kuşlara verilen ortak ismidir. Bunlar uzun kanatlı, uzun çatalkuyruklu, çengel gagalı olup küçük kuşları ve fare gibi hayvanları avlarlar.

Yaklaşık 60 cm boyunda, yavaş ve yumuşak uçuşlu, çengel gagalı kuşlar olan çaylak cinsi üyeleri, daha çok açık alanlarda yaşar, zaman zaman avlanırlarsa da, çoğunlukla leş yerler. Cinsin örnek türü çaylak ya da Kızıl çaylak (Milvus milvus), Orta Çağ'da Avrupa kentlerinde leşleri ortadan kaldırdığı için korunmuş, günümüzde kırsal kesime çekilmiştir. Kara çaylak (Milvus nigrans), Afrika, Avustralya ve Avrasya'da hala çok yaygındır.

Biyolojik sınıflandırması


Türleri


çaylak kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

çaylak, -ğı

1. isim, hayvan bilimi Yırtıcılardan, uzun kanatlı, çengel gagalı, küçük kuşları ve fare gibi zararlı hayvanları avlayan, tavuk büyüklüğünde bir kuş (Milvus migrans).

2. sıfat, mecazacemi.

Tarih Terimleri Sözlüğü - 1974

Devletçe verilen aşama, nişan ya da göreve atanma muştusunu atanana ivedilikle ulaştıran görevli.

Kelime Kökeni

Türkçe çağıla- veya çawla- "bağırmak, ses etmek" fiilinden +Ik sonekiyle türetilmiştir. Türkçe fiil Türkçe çağı veya çaw "ses, nida, avaz" sözcüğünden +lA- sonekiyle türetilmiştir. (İlk kullanımı: Kaş, TS xiv-xix)

Tarihte En Eski Kaynak

çarlak "bir tür yırtıcı kuş, milvus milvus" [ Tuhfetu'z Zekiyye fi'l-Lugati't-Türkiyye (1425) ]

çaylak "aynı anlamda" [ Meninski, Thesaurus (1680) ]

çaylak "bağırarak haber götüren bir tür haberci, tellal" [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]

çaylak "toy, tecrübesiz" [ c (1934) : Bu iki lağım faresi dilsiz Lui ile yanındaki acemi çaylak çete reisi olamazlardı ]

Ek Bilgi

Sözcüğün iki orijinal anlamı “bağıran” fikrine dayanır. Üçüncü anlam, acemi çaylak (“tecrübesiz tellal”) deyiminden krasis yoluyla türemiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski