çayır

 

çayır

çayır kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim Üzerinde gür ot biten düz ve nemli yer:

      "O zaman güneşe bakan bu güzelim çayırlara oturup kurumayı bekliyorduk." - Ayla Kutlu

2. isim Böyle yerde biten ot.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü - 1980

İngilizce: prairie, Fransızca: prairie, Almanca: Prärie

Özellikle ılıman kuşakta yaygın olan, bozkırlara göre daha nemcil, yeşilliği daha sürekli ve kimi kez ağaçla karışık otsu bitkisel örtü ve bu örtünün oluşturduğu doğal bölge.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: pasture

Genelde düzlük arazilerde ve taban suyu yakın bulunduğu yerlerde kendiliğinden gelişen veya yetiştirilen, otları sık ve boylu yem bitkilerinden meydana gelen, bu nedenle biçilmeye uygun otlak arazi.

1 Yorumlar

  1. Çayır, genellikle düzlük ve taban suyu yüksek otça zengin yer.

    Toprak uzun süre nemli olduğundan bitki örtüleri sık ve yüksek boyludur. Sık ve yüksek boylu olan bitki örtüleri sıkı bir çim kapağı meydana getirerek toprağı sıkıca tutmakta ve aktif büyüme döneminde yapraklar tüm yüzeyi kapatmaktadır.

    Biçilerek değerlendirilen bu alanlardan elde edilen ot kış aylarında hayvanlara verilmektedir. Toprak biçim zamanına kadar ıslak olduğundan otlatma açısından elverişli değildir. Bu dönemde yapılacak otlatma hayvanların çiğnenmesinden dolayı toprağın sıkışmasına, bu da toprak yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Çayır topraklarının, mera topraklarına göre organik maddece zengin, pH'si düşük ve su bilançosu daha yüksektir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski