çam balı

 

çam balı

çam balı ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim

Arıların sarı çam üzerinde bulunan yaprak bitlerine salgıladıkları sıvıdan oluşturdukları bir bal türü.

1 Yorumlar

  1. Çam balı nasıl üretilir?
    Çam balı, koşnil böceklerinin çam ağaçlarına bıraktığı salgılardan üretiliyor. Çam balı üretim aşamaları ise şu şekilde gerçekleşiyor:

      •Çam ağaçlarının öz suyu beslenen koşnil böcekleri, kendilerine fazla gelen salgıyı ağaçların üstüne bırakıyor.
      •Bu salgılar, tatlımsı ve hoş kokulu olmaları sayesinde tarlacı işçi arıları kendilerine çekiyor.
      •Tarlacı arılar, ağustos ve kasım ayları arasına denk gelen dönemde çam ağaçlarının üzerinden topladıkları salgıları kovanlarına taşımaya başlıyor.
      •Salgıların kovanlara taşınması süresince arılar, koşnil böceklerinin değerli salgısını kendi enzimleriyle işliyor. Böylece arıların enzimleri ve koşnil böceklerinin çam öz suyu içeren salgıları sentezlenmiş oluyor.
      •Arı enzimleriyle fermente olmaya başlayan koşnil salgıları, kovan içi hizmetle görevli olan arılar tarafından peteklere yerleştiriliyor.
      •Kovan içine yerleştirildikten sonra salgılar genç işçi arılar tarafından olgunlaştırılıyor ve sırlanıyor. Çam balı üretimi, işte bu şekilde tamamlanmış oluyor.

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXxsfaICCrrXRyQ3GUcjj9scZ4KmUDJYS-5UKdX_Y4XqbYEGUGIEBM7PKNv17DF6teycJDeuHQ8s0ZCa-7bjtGYyWTT8auaYy8j8ZR_pn0-ZQ8ZmUcsgx4drS8sqwEhForS4RypDbJYKtLucIpevToeM-SPyx00GCd7NnRoAKmjpcvKfiiEZDfexD3TFA/s640/%C3%87am%20bal%C4%B1%20nas%C4%B1l%20%C3%BCretilir.jpg

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski