bostan

 

bostan

Bostan (Farsça: بوستان Būstān), sebze, meyve ya da çiçek bitkileri yetiştirilen yerlere verilen isimdir.

Bahçe ya da bostan, sulanabilir veya sulanmayan arazilere kurulabilir. Bahçe kurulurken, içine dikileceği bitkilerin zamanında gelişip büyüyebilmeleri için, önce toprağı işlenir. Daha sonra da bahçenin etrafı, içindekiler zarar görmesin diye duvar, ağaç ya da tel çitlerle çevrilir. Bahçeler genellkile su altı arazilere kurulur. Su altı olmayan, diğer bir ifade ile, kurak arazilere kurulanlara ise "deşduvan" denmektedir. Deşduvanlarda yetişen sebze ve meyveler sulak alanlarda yetişenlere göre biraz küçük olur ancak yetştirilireken sebze ve meyve bitkilerine hiçbir kimyasal gübre ve ilaç verilmeden kendiliğinden yetiştiğinden daha lezzetli olduğu söylenir. Ayrıca bazı yörelerde "Bostan" halk arasında "Karpuz" anlamına da gelir.

bostan kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Farsça būstān

1. isim Sebze bahçesi:

      "Babası küçük bostanda yere eğilmiş, salatalıkları koparıyor." - Peyami Safa

2. isim Kavun, karpuz tarlası.

3. isim Kavun ve karpuza verilen ortak ad.

Kelime Kökeni

Farsça būstān veya būyistān بوستان/بويستان  "bahçe, özellikle çiçek bahçesi" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen bōδestān veya bōyestān fiilinden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) bōδ veya bōy "güzel koku" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için +istan maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

būstan [ AMEdeb (1300 yılından önce) : sık yıġaçlı būstānlar ]

Yorum Gönder

Lütfen yorumunuzu Türk dil kurallarına uygun ve konu ile alakalı şekilde yazınız. Yorumlar denetimden sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski