kır kırlangıcı

 

Kır kırlangıcı

Kır kırlangıcı (Hirundo rustica), kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından bir kırlangıç türüdür.

Boyları 17–21 cm'dir. Üst tarafları parlak, koyu mavi renktedir. Uzun, çatallı bir kuyruğu vardır. 4-5 yumurta bırakırlar. Böceklerle beslenirler.

Yuvaladıkları yerler: eski harabeler, balkonlar, ahırlar. Yerleşim yerlerine yakın yerlerde yaşarlar. Çok iyi bir ötücüdür. Yaz mevsimini Türkiye'nin sıcak yerlerinde geçirirler. Yılda 3-4 defa kuluçkaya yatarlar. Kuluçka dönemi 3 haftadır.

Bilimsel sınıflandırması


Hirundo rustica

Kır kırlangıcı yumurtası
Kır kırlangıcı yumurtası

kır kırlangıcı hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: swallow, Fransızca: hirondelle de cheminée, Almanca: Rauchschwalbe

(Hirundo rustica) Ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 18 cm. Sırtı madensel mavi, gerdanı ve alnı kırmızı-kahverengidir. Kuyruğu çok çatallıdır. Palearktik bölgede evlerin yakınında yaşar.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: swallow, Fransızca: hirondelle de cheminée, Almanca: Rauchschwalbe, Latin: Hirundo rustica

Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından, 18 cm kadar uzunlukta sırtı madensel mavi, gerdanı ve ahu kırmızı kahverengi, kuyruğu çok çatallı, Palearktik bölgede evlerin yakınında yaşayan, evlerin iç kısımlarında yuvalanan, beslendiği böcek ve örümcek artıklarını yumak hâlinde dışarı atan bir kuş türü. İş kırlangıcı, kırlangıç.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski