kaya kırlangıcı

 

Kaya kırlangıcı

Kaya kırlangıcı (Ptyonoprogne rupestris), kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından kayalık alanlarda yaşayan bir kırlangıç türüdür.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması


Kaya kırlangıcı dağılım haritası
Kaya kırlangıcı dağılım haritası
Üreme aralığı
Yıl boyunca yerleşik
Üreme dışı aralık

Özellikleri

14–15 cm uzunluğunda, sırtı koyu kahverengi, göğsü ise açık renklidir. Kuyruğundaki teleklerde siyah üzerine beyaz lekeler bulunur. Geniş, sivri uçlu kanatları vardır. Kum kırlangıcına benzer, ama ondan daha büyüktür ve göğüs bandı bulunmaz. Uçuşu hızlı ve çeviktir, beslenirken böcekleri havada kıskıvrak yakalar.

Yaşam şekli

Kaya kırlangıçları, gagalarında topladığı çamurlardan, inşa ettiği küre biçimdeki yuvasına 3-5 arası yumurta koyar. Normal olarak dağ evlerinde, uçurum çıkıntılarının altında yuva yapar ama bazen binalar ve otoyol köprülerinde yuva yaptığı görülür. Büyük beslenme sömürgeleri oluşturmaz, ama üreme mevsiminin dışında toplu halde yaşarlar.

Dağılımı

Güney Avrupa, Akdeniz ve Güney Asya'nın dağlarında görülür. Birçok Avrupalı türleri yerlidir, ama bazı kuzeyde beslenenler ve Asyalı olanlar göçmendir. Kuzey Afrika veya Hindistan'da kışlarlar.

kaya kırlangıcı hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: crag martin, Fransızca: hirondelle des rochers, Almanca: Felsenschwalbe

(Riparia rupestris): Ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 15 cm. Sırtı kül-kahverengi, karnı daha açık renktir. Kuzey Afrika, Ön ve Orta Asyada sarp kayalık yerlerde yaşar.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: crag martin, Fransızca: hirondelle des rochers, Almanca: Felsenschwalbe, Latin: Ptyonoprogne rupestris, Riparia rupestris

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından, 15 cm kadar uzunlukta, sırtı kül kahverengi, karnı daha açık renkli, Kuzey Afrika, Ön ve Ona Asya'da sarp kayalık yerlerde yaşayan, Türkiye'nin her yerinde yazın kuluçkaya yatan, kayalar üzerindeki küçük böcekler ile beslenen göçmen bir tür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski