ak gözlü ötleğen

 

Sylvia nisoria hortensis naumann
Ortada ak gözlü ötleğen

Ak gözlü ötleğen (Sylvia hortensis), ötleğengiller (Sylviidae) familyasından bir ötleğen türü.

Bilimsel sınıflandırması


Özellikleri

Boyları yaklaşık 15–16 cm ve ötleğenlerin en irisidir. Yetişkin erkekler düz gri sırta ve beyazımsı alt kısımlara sahiplerdir. Gaga uzun ve sivri, bacaklar siyahtır. Erkeklerin başları koyu gri, boğazları beyaz ve gözleri siyah maskelidir. Gözbebekleri beyazdır.

Dişiler daha soluk renklerde ve sarımsı kahve alt kısımlara sahip, gri başları hafif kahvemsidir. Genç kuşlarda göz bebeği koyu renklidir.

Ak gözlü ötleğen yumurtası
Ak gözlü ötleğen yumurtası

Yaşam şekli

Şakımaları liroo-liroo şeklinde seridir.

Bu ötleğenler, yaprak döken ağaçlık alanlarda bulunurlar. Çalı ya da ağaca yaptıkları yuvalarına 4 ila 6 yumurta bırakırlar. Diğer ötleğenler gibi böcekçillerdir.

Dağılımı

Akdeniz kıyısı ülkelerinde ve Anadolu ile Türkistan arasında uzanan alanlarda yaşar. Batı ve Kuzeydoğu Afrika'da kışlar, Avrupa'da ovalar ve tepelerde, Asya'da 1.500-2.500 m arasındaki yüksekliklerde rastlanırlar. Kışları Afrika'nın Sahara çölü civarlarına göç ederler. Kuzey ve Batı Avrupa'da çok ender olarak görülürler.

ak gözlü ötleğen hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: orphéon warbler, Fransızca: fauvette orphée, Almanca: Orpheusgrasmûcke, Latin: Sylvia hortensis

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, ötleğengiller (Sylviidae) familyasından, 15 cm kadar uzunlukta, erkekte başın üstü ve yanları donuk siyah, sırt tarafı esmer, grimsi kahverengi, gerdan beyaz, kursak ve karın pembemsi, Türkiye'de Orta Karadeniz bölgesi hariç tüm bölgelerde yazın kuluçkaya yatan, böcek ve meyve taneleri ile beslenen göçmen bir tür. Orfeus ötleğeni.

Yorum Gönder

Lütfen yorumunuzu Türk dil kurallarına uygun ve konu ile alakalı şekilde yazınız. Yorumlar denetimden sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski