Baro, avukatların kayıtlı olduğu kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşudur. Barolar, yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendilerine yüklediği görevlerinin yanında, yargı sisteminin bir parçası olarak avukatların kurumsal örgütü niteliğindedir ve hukukun gelişmesine katkıda bulunurlar. Baro kelimesi Türkçeye Fransızca'dan geçmiş olup kelime anlamı "demir parmaklık"tır.
Türkiye Barolar Birliği, bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği haiz bir üst meslek kuruluşudur. Türkiye'de barolara kayıtlı toplam 127.691 üye mevcut olup en geniş katılımlı olan baro ise İstanbul Barosu'nun ise 46.052 üyesi bulunmaktadır. Barolar nitelik olarak kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşudur. Avukatlık mesleğini icra edebilmek için baro kaydı zorunludur. Türkiye'de 15 Temmuz 2020 tarihinde Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklikle bir ilde birden fazla baro kurulması yasal hale gelmiştir. Avukatlık yapabilmek için gereken baro kaydı ve avukatlık stajı yapmış olma şartları devam ederken iki bin avukat ayrılıp yeni bir baro kurabilmektedir.
baro kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
isim, (ba'ro), Fransızca barreau
Bir şehir veya bir bölge avukatlarının bağlı oldukları meslek kuruluşu.
Tiyatro Terimleri Sözlüğü - 1966
(Kar.): Karagöz, Matiz, Külhanbeyi tarafından "bay" yerine kullanılan sözcük.
Kelime Kökeni
Fransızca barreau "1. çubuk, engel, bariyer, 2. mahkemede avukatları hakimden ayıran bariyer, 3. (mec.) avukatlar, avukat zümresi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince barrellus "çubuk, engel" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen barra sözcüğünün küçültme halisidir.
Tarihte En Eski Kaynak
[ Mehmet Bahaettin, Yeni Türkçe Lugat (1924) ]