banyo

 

banyo

Banyo, insanların başta beden temizliği olmak üzere ağız ve diş bakımı, tıraş ile boşaltım gibi işlemlerini gerçekleştirdiği oda. Banyo terimi, bir evin, bireyin vücut temizliğini yapması için hazırlanmış en azından basit bir düzenek içeren bölümüdür. Küvet, duş veya her ikisini içerir. Tercihe göre banyolarda tuvalet odası ve lavabo bulunabilir. Tuvalete tipik olarak kişisel hijyen faaliyetleri için ayrı bir oda verilir. Ayrıca ayna, duş kabini, otomatik musluk, otomatik sabunluk, el kurutma makinesi, oral irrigatör, diş fırçası dezenfektanı bulunabilir.

Tarihsel olarak, banyo yapmak genellikle hamamlarda yapılan toplu bir aktiviteydi. Örneğin Japonya'daki sento ve İslam dünyasındaki "Türk hamamı" (diğer isimlerle de bilinir) bir sosyal yer haline geldi.

Banyoların şekil ve düzenleri ile içerdiği üniteler kültürden kültüre değişiklik gösterir. Batıda evin diğer bölümlerinden aşırı farklılığı bulunmayan, duvarları boyanmış, duvarlarında çeşitli aksesuarlar bulunan banyolar göze çarparken, daha az gelişmiş ülkelerde banyolar daha basit bir düzeneğe sahiptir. Genelde banyo ve tuvalet üniteleri bir aradadır ve yıkanma için özel bölüm bulunmaz.

{tocify} $title={İçindekiler}

Etimoloji

Banyo kelimesi, Proto-Gürcü-Zan dilinde "yıkanmak" veya "yıkama" anlamlarına gelen ban (bon) kökünden türemiş ve Avrupa dillerine yayılmıştır. Sonrasında Türkçeye Avrupa dillerinden geçmiştir.

Tasarım

Banyo duvarları karo, granit, mermer, ahşap, laminat parke, tuğla, ve birçok yapı malzemeleri'den yapılır. Bazı banyolarda kişisel hijyen ürünleri ve ilaçlar için banyo dolabı, havlu ve diğer eşyaları saklamak için çekmeceler veya raflar bulunur. Bazı banyolarda bide mevcuttur.

Banyo tasarımı, vücut temizliği için önemli miktarlarda hem sıcak hem de soğuk su kullanımını hesaba katmalıdır. Su ayrıca katı ve sıvı insan atıklarını kanalizasyona veya lağım çukuru'na taşımak için de kullanılır. Duvarlara ve zemine su sıçrayabilir ve sıcak nemli hava soğuk yüzeylerde yoğuşmaya neden olabilir.

Işıklar, ısıtıcılar ve havlu ısıtıcısı gibi elektrikli cihazların genellikle, fişler ve prizler yerine kalıcı bağlantıları olan armatürler olarak kurulması gerekir. Bu, elektrik çarpması riskini en aza indirir. Toprak arızalı kaçak akım rölesi prizleri, elektrik çarpması riskini azaltabilir.

Resimleri

Amerikan banyosu
Tipik bir Amerikan banyosu












banyo kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

(ba'nyo), İtalyanca bagno

1. isim Yapılarda, içinde yıkanılan bölüm.

2. isim Banyo küvetinde yıkanma işi.

3. isim Tedavi amacı ile hazırlanan ilaçlı su:

      "Doktorlar hap, banyo ve perhiz tavsiye etmiş." - Burhan Felek

4. isim Vücudun bir bölümünü veya bütününü, fiziksel veya kimyasal bir etki altında bir süre bulundurma işlemi:

      Güneş banyosu. Kükürt banyosu. Çamur banyosu.

5. isim Fotoğrafçılıkta ve filmcilikte duyarlı yüzeylerin işlenmesinde belirli bir işlemin gerektirdiği maddeyi erimiş olarak içinde bulunduran sıvı:

      Fotoğraf banyosu.

6. isim Film ve fotoğraf kâğıdını bu sıvıya batırma.

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü - 1981

Fransızca: bain (chimique)

fing, bath] [Alm. Bad] Sinema Gizli görüntünün belirmesi için duyarkatın belirli sürelerle daldırıldığı belirli ısıdaki kimyasal eriyikler.

Zanaat Terimleri Sözlüğü - 1976

Dabakların tuz, tuzruhu ve su ile deri yıkama işlemi. (*Bor -Niğde)

Kelime Kökeni

İtalyanca bagno "hamam, kaplıca" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Latince aynı anlama gelen balneum veya baneum sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen balaneîon βαλανεῖον  sözcüğünden alıntıdır.

Tarihte En Eski Kaynak

"yıkanma yeri" [ Vartan Paşa, Akabi Hikâyesi (1851) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski