![]() |
Argyreia elliptica |
Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
Sarmaşık, otsu gövdeli tırmanıcı veya odunsu bir kökten dayanıklı sarmaşık şeklinde sürgünler veren bitkilerdir. Çok yıllık odunsu bir gövdeye veya tek yıllık bir gövde ile birlikte, çok yıllık kalıcı bir köke sahiptirler. Ana olarak tropikal Asya'da yayılış göstermiştirler. Yalnızca 1 türü Avustralya'da yayılmıştır.
{tocify} $title={İçindekiler}
Bilimsel sınıflandırması
- Âlem: Plantae (Bitkiler)
- Bölüm: Tracheophyta (Damarlı bitkiler)
- Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
- Takım: Solanales
- Familya: Convolvulaceae
- Cins: Argyreia
Özellikleri
Yaprak
Yapraklar saplı ve basittirler. Yaprak tabanı üçgen şeklindedir ve yaprak ayası yuvarlak veya kalp şeklindedir.
Çiçek durumu
Çiçek durumu yaprak sapı ile dal arasından başlar veya bazen dalın ucundan başlar. Talkım veya gevşek kömeç veya sık kömeç biçimindedir. Çiçek durumu birkaç çiçekten veya çok sayıda çiçekten oluşabilir. Brakteler kalıcıdırlar veya erkenden düşerler, büyük veya küçük olabilirler.
Çiçek
Çiçekler günlük olarak değişim gösterirler. Gösterişli, dik veya gittikçe yükselen şekilde olabilirler. Çanak yapraklar, yeşil bir yaprağa benzer şekilde veya kösele şeklinde olabilirler; dış kısımları tüylenmiş, iç kısımları ise tüysüzdür; meyvede kalıcıdırlar; genişçedirler; iç kısımları kırmızılaşır. Taç yapraklar topluluğu; mor, pembe veya beyaz renktedir; çan, huni veya tüp biçimindedir. Üst geniş kenarları girintisizdir veya 5 belirgin bantla 5 loba ayrılmıştır. Taç yapraklar arasındaki bantlar çoğunlukla tüylenmiştir. Erkek organlar gizlenmiştirler veya belirgindirler. Sapçıklar taç yapraklar topluluğunun tabanına yakın bir kısma bağlanmıştırlar. Genişlemiştirler ve bağlanma noktaları üç köşelidir. Genellikle tüylenmişlerdir veya salgı bezleri taşırlar (nadiren tüysüzdürler). Üst kısımları ipliksi ve tüysüzdür. Polenler küre şeklindedirler ve yüzeyleri deliklerle ve ince dikensi çıkıntılarla kaplıdır. Dişi organ gizli veya açıkta olabilir. Orta halka yüzük şeklinde veya yüksük şeklinde olabilir. Tamdır veya hafifçe 5 loba ayrılmış olabilir. Yumurtalık 2 veya 4 gözlü, 4 ovüllü, tüylü veya tüysüz olabilir. Boyuncuk tek ve ipliksidir. Tepecik 2 tanedir ve yuvarlak şeklindedir.
Meyve ve tohum
Meyve böğürtlenimsidir. Dış duvarı kolay kırılabilir bir yapıda veya yumuşak bir yapıda veya kösele kadar sert bir yapıdadır. Kırmızı, morumsu, turuncu veya siyah renkte olabilir. İç kısmı etli, sulu veya pudra gibidir. Meyve 4 veya daha az sayıda tohum içerir (nadiren tek tohumludur). Tohumlar yuvarlak ve tüysüzdür.