Asker; orduda görevli, erden mareşale kadar rütbeye sahip kişi. Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar (erbaş ve er) ile özel yasalarla silahlı kuvvetlere katılan ve resmî bir kıyafet taşıyan kişilerdir. Askerlerin aslî görevi ülkelerinin topraklarını iç ve dış tehditlere karşı savunmaktır.
Ayrıca askerler, aslî vazifelerinin yanı sıra - ihtiyaca bağlı olarak- arama-kurtarma, tıbbi yardım, yangın söndürme, asayişi sağlama ve mesleki eğitim gibi oldukça geniş bir yelpazedeki görevleri de yerine getirebilirler.
{tocify} $title={İçindekiler}
Etimolojisi
Türkçeye Arapçadan geçmiş olan asker sözcüğünün kökeninin Latince exercitus (ordu) sözcüğü olduğu yönünde görüşler vardır ancak bu iddia ses bakımından problemlidir. Sözcüğün Türkçede asker şahıslar için tekil olarak kullanımı, "askere gitmek", "askere yazılmak" vb. deyimlerden muhtemelen 19. yüzyılda türemiştir.
Eski Türkçedeki karşılığı sü'dür. Subaşı ise erbaşlar için kullanılırdı.
Kelime Kökeni
Arapça ˁskr kökünden gelen ˁaskar عسكر "ordu" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Farsça laşkar لشكر "ordu" sözcüğü ile eş kökenlidir. Daha fazla bilgi için leşker maddesine bakınız.
Tarihte En Eski Kaynak
"ordu" [ Dede Korkut Kitabı (1400 yılından önce) : Tekür daχı askerini cem edüp karşu çıkdılar ]
Tarihçe
Askerlik, insanlık tarihindeki en eski mesleklerden biridir. Sosyal hayata geçişle birlikte insanoğlunun toplu güvenlik ihtiyacı ortaya çıktı. Bu ihtiyaç öncelikle grup üyesi erkeklerin -avcı ve toplayıcılığa ilaveten- aynı zamanda kolluk gücü olarak görev yapması ile sağlanıyordu. Zamanla kaynakların idaresi ve paylaşımındaki gelişmeler ve değişim araçlarının kullanılmaya başlaması ile yeâane görevi topluluğun savunma ve saldırı ihtiyaçlarını karşılamak olan askerler ortaya çıktı.
Asker Resimleri
![]() |
Amerikan askerleri, Bağdat 2006 |
![]() |
Modern Alman askerleri |
![]() |
Tatbikat yapan İngiliz "Ghurka" askerleri |
![]() |
Türk Çevik Kuvvet askerleri |
asker ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
Arapça ʿasker
1. isim Orduda görev yapan erden generale kadar herkes:
"Adına ve şimdi gördüğüm şahsiyetine zaten hayran olduğum büyük askerin bu alakası beni heyecana düşürmüştü." - İbrahim Alâeddin Gövsa
2. isim Askerlik görevi veya ödevi:
Askerden dönmek.
3. isim Er:
"Dışarıda kolları kırmızı beyaz işaretli askerlerin taşıdığı boş sedyeler süratle uzaklaşıyor." - Nazım Hikmet
4. sıfat Topluluk düzenine saygısı olan, disiplinli:
Asker adam.
5. sıfat Yurdunu iyi koruyan, kahraman özelliği taşıyan:
Asker millet.
Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963
bk. er
Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998
bk. er