klor

klor

klor hakkında bilgi nedir tdk sözlük anlamı ne?

isim, kimya, (l ince okunur), Fransızca chlore

Atom numarası 17, atom ağırlığı 35,5 olan, normal sıcaklıkta gaz durumunda bulunan, halojenlerden bir element (klorun simgesi Cl).


klor (Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007)

İngilizce: chlorine, Cl

Normal sıcaklıkta gaz durumunda bulunan, içme ve atık suların dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılan halojenlerden bir element.


klor (Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü)

İngilizce: chlorine

Sarımsı yeşil, gaz fazında, boğucu kokulu, klorun sembolü Cl, atom ağırlığı 35.453, özgül ağırlığı 1.56 olan dezenfektan, renk giderici ve tahriş edici, özellikle zehirli bir element. Hayvan vücudunda, çeşitli salgı ve enzimlerin yapısına girer, hücre dışı ozmotik basıncı ayarlar, alyuvar oluşumu ve asit baz dengesini sağlar. Ekstrasellüler sıvının temel anyonu olup organizmada en önemli kullanılış yeri midedeki hidroklorik asidin üretimidir. İçme suyu ve atık suyun dezenfeksiyon işlemlerinde kullanılır.


Klor Kelimesinin Kökeni

Fransızca chlore "açık yeşil renkli bir gaz" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İngilizce chlorine sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1810 Humphrey Davy, İng. kimyacı) Bu sözcük Eski Yunanca χlōrós χλωρός  "1. altın sarısı [esk.], 2. açık yeşil, filiz rengi" sözcüğünden türetilmiştir. Yunanca sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *ghlō-ro- "sarı, parlak, altın" biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *ghel-2 "parlamak" kökünden türetilmiştir.


Klor Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak

klor [Tıngır & Sinapian, Istılahat Lugati (1892)]




Bir tüpün içindeki sıvı klor
Bir tüpün içindeki sıvı klor



Klor (Cl)
HPeriyodik tabloHe
LiBeBCNOFNe
NaMgAlSiPSClAr
KCaScTiVCrMnFeCoNiCuZnGaGeAsSeBrKr
RbSrYZrNbMoTcRuRhPdAgCdInSnSbTeIXe
CsBaHfTaWReOsIrPtAuHgTlPbBiPoAtRn
FrRaRfDbSgBhHsMtDsRgCnNhFlMcLvTsOg
LaCePrNdPmSmEuGdTbDyHoErTmYbLu
AcThPaUNpPuAmCmBkCfEsFmMdNoLr
Klor, VIIA grubunda bulunan hafif, keskin kokulu, yeşilimsi sarı renkli, tahriş edici ve zehirleyici bir gaz. Havadan 2,5 kat ağır olan klor ilk zamanlar bir bileşik olarak kabul ediliyordu. Klor ilk olarak 1774 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedildi. 1810 yılında ise bugünkü ismi Humphry Davy tarafından verildi.


Klorun Özellikleri

Boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkli gazdır. Periyodik çizelgenin 7. grubunda kendisi gibi halojenlerle birlikte yer alan klorun simgesi Cl, atom numarası 17, atom ağırlığı 35,453'tür. Havadan yaklaşık 2,5 kat ağırdır; suda az çözünür (bir litre suda 2-3 litre klor); "Klor suyu" adı verilen bu çözelti, altını bile etkileyecek güçte bir yükseltgeyicidir.

-34 °C sıcaklığa kadar soğutulduğu ya da sıkıştırıldığı zaman kolayca sıvılaşan klor, flor, brom, iyot ve astatinle halojenler grubunu oluşturur; halojenlerin son yörüngelerinde yedi elektron vardır ve öbür maddelerden sekizinci bir elektron alma eğilimi gösterirler.

Mangandioksit, sodyum klorür ve sülfürik asitin tepkimeye girmesi sonucu klor açığa çıkar ve bu tepkime laboratuvarda klor elde etmek için kullanılabilir. Sanayi de ise klor, mutfak tuzunun (sodyum klorür) elektrolizi yoluyla üretilir ve yan ürün olarak hidrojen gazı ve sodyum hidroksit açığa çıkar.

Klor, aşağı yukarı bütün metalleri etkiler. İnce bir demir çubuk ısıtılıp, içinde az miktarda su olan bir klor tüpüne daldırıldığında, akkor hale gelerek, kahverengi demir klorür dumanları yayar. Tepkime sırasında sıcaklık aşırı yükseldiğinden, demir eriyerek akar; ama tüpün dibindeki su, erimiş demirin cama değerek kırmasını önler. Bakır, alüminyum, kalay, kurşun ve gümüş de klorla tepkimeye girer. Bir klor tüpüne bir miktar cıva dökülürse, hemen cıva klorür oluşarak billurlaşır ve tüp çeperine yapışır. Altın ve platine sıcakta klor gazı, soğuktaysa klor suyu etki ederek, çözünmelerine yol açar.

Klor, ametallerle de etkileşir. Sözgelimi, beyaz fosfor klora dokunduğunda erimeye başlar ve tutuşarak beyaz renkte fosfor klorür dumanları verir. Kırmızı fosforsa, klorla sıcakta tepkimeye girer. Hidrojen ve klor karışımı güneşe tutulursa, patlayarak hidroklorik aside dönüşür. Klor, kükürt iyot ve broma etki edebilir; ama bütün ametallerle, sözgelimi karbonla etkileşmez. Bu yüzden karbon, sodyum klorürün hidrolizinde anot olarak kullanılır.


Klor örneği
Klor örneği


Klorun bileşiklere etkisi

Brom ve iyottan daha güçlü bir yükseltgeyici olması nedeniyle klor, bu maddelerin bileşikleriyle karşılaştığında onların yerini alır: Sözgelimi bromhidrik ya da hidroiyodik asit şişesi üstüne klor şişesi kapatılırsa, kırmızı renkte brom buharları ya da mor iyot buharları açığa çıkar; bu durumda klor, brom ve iyodun yerini almıştır. Klor suya etki ederek yükseltgeyici özellikleri bulunan klor suyunu oluşturur. Sodyum karbonatla etkileştiğinde, çamaşır suyu ortaya çıkar.


Klor Üretimi ve Kullanımı

Klor sanayide çoğunlukla doymuş tuz çözeltisinin elektrolizi yoluyla üretilir. Kimi zaman da erimiş sodyum klorürden elde edilir. Klor ve bileşikleri kâğıt ve dokuma sanayinde ağartma işlemlerinde ve kent içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılır. Ayrıca evlerde kullanılan ağartıcıların, mikrop öldürücülerin, çok sayıda organik ve inorganik maddelerin üretilmesinde yararlanılır. Klorlu eriticilerden, plastik maddelerin, eiastomerlerin (yapay kauçuk) üretiminde yararlanılır.


Doğada klor

Doğada klor serbest halde bulunmaz ama bol miktarda HCI (hidroklorik asit) içeren volkanik gazlarda serbest klora rastlanmıştır. Klorür iyonu Hazar denizi, Lut gölü, Utah'daki Büyük tuz gölü gibi iç denizlerin ve okyanus sularının başlıca eksi yüklü iyonudur. Ayrıca örneğin sodyumla birleşmiş halde halit (kayatuzu) biçimde evaporit minerallerinde yer alır. Klor üstün yapılı hayvanların vücut sıvılarında iyon halde, mide sindirim sıvılarında ise hidroklorik asit yer alır.


Etkileri

Klor, ilk defa I. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından kimyasal silah olarak kullanılmıştır. Berlin'de açılan bir kimya enstitüsünde üretilmiştir. Klor gazı suyla temas ettiğinde hidroklorik asit ve hipoklorik asit oluşturan bir tepkime gerçekleşir. Bu nedenle göz ve akciğerler gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder, solunum güçlüğüne, boğazda daralmaya ve akciğer ödemine sebep olur. Litre başına 2,5 miligram klor içeren hava birkaç dakika solunursa ölüme neden olabilir.


Yükseltgenme durumu
Yükseltgenme
durumu
İsimFormülBileşikler
−1klorürCliyonik klor, organik klor,
0klorCl2
+1hipokloritClOsodyum hipokloritkalsiyum hipoklorit
+3kloritClO2sodyum klorit
+5kloratClO3sodyum kloratpotasyum kloratklorik asit
+7perkloratClO4potasyum perkloratperklorik asit, organik perklorat, amonyum perkloratmagnezyum perklorat













Bunun yanında doğrudan olmayan yollarla birleşimden:
  • Cl2O Diklor monoksit
  • ClO2 Klor dioksit
  • Cl2O6 Diklor heksoksit
  • Cl2O7 Diklor heptoksit
Klor oksitlerin hepsi çok kararsız ve tepkinleri çok yüksektir.


Temel özellikleri

Atom numarası: 17
Element serisi: Halojenler
Grup, periyot, blok: 17, 3, p
Atom ağırlığı: 35,453 (2) g/mol
Elektron dizilimi: Ne 3s23p5
Enerji seviyesi başına Elektronlar: 2, 8, 7
CAS kayıt numarası: {{{CAS_kayıt_numarası}}}


Klorun görünüşü
Klorun görünüşü: Sarımsı yeşil
Fiziksel Özellikleri

Maddenin hâli: Gaz
Yoğunluk: (0 o C/101,325 kPa) 3,2x10−3 g/cm³
Sıvı hâldeki yoğunluğu: g/cm³
Ergime noktası: 171,6 °K  -  -101,5 °C
Kaynama noktası: 239,11 °K  -  -34,04 °C
Ergime ısısı: (Cl2) 6,406 kJ/mol
Buharlaşma ısısı: (Cl2) 20,41 kJ/mol
Isı kapasitesi: (Cl2) 33,949 J/(mol·K)


Atom özellikleri

Kristal yapısı: Ortorombik
Yükseltgenme seviyeleri: +1, -1, 3, 5, 7
Elektronegatifliği: 3,16 Pauling ölçeği
İyonlaşma enerjisi: 1251,2 / 2298.0 / 3822.0 kJ/mol
Atom yarıçapı: 100 pm
Atom yarıçapı (hes.): 79 pm
Kovalent yarıçapı: 99 pm
Van der Waals yarıçapı: 175 pm


Diğer özellikleri

Elektrik direnci: 10x109 nΩ·m (20°C'de)
Isıl iletkenlik: (300 K) 8,9 W/(m·K)
Isıl genleşme: µm/(m·K) (25°C'de)
Ses hızı: (Gaz) 206 m/s (O oC'de)
Mohs sertliği: 
Vickers sertliği: MPa
Brinell sertliği: MPa

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski