Alaska bozayısı

Alaska bozayısı

Alaska bozayısı (Ursus arctos middendorffi), bilinen diğer adıyla Kodiak ayısı, geçmişte farklı Latince isimlere sahip olmuştur. Ursus gyas ve Ursus middendorffi bunlara en iyi örneklerdir. Ursus arctos türünün en büyük üyeleridir. "Kodiak" adını yaşadıkları Alaska'da bulunan Kodiak Adası'ndan alırlar.


Alaska bozayısının bilimsel sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
Familya: Ursidae (Ayıgiller)
Cins: Ursus
Tür: U. arctos (Bozayı)
Alt tür: U. a. middendorffi

Trinominal adı: Ursus arctos middendorffi
Merriam, 1896

Diğer adları: Kodiak ayısı

Alaska bozayısı dağılım haritası
Alaska bozayısı dağılım haritası


Taksonomi & Sınıflandırma
Taksonomist C. H. Merriam bu türü 1896 yılında Dr. A. Th. von Middendorff'un şerefine "middendorffi" olarak adlandırmıştır.


Morfolojisi

Alaska bozayısının renkleri oldukça çeşitli olabilir. Kahverengimsi sarıdan kestane rengine kadar birçok farklı renkte bireylerine rastlanmıştır. Genelde vahşi yaşamdaki ayılar tutsak olanlardan daha büyüktür. 240 ile 330 kg arasında olan dişiler erkeklerden daha küçüktür. Erkeklerin genel büyüklükleri 390 ile 650 kg arasında değişebilir. Genç erkekler 477–534 kg arasındadırlar. Fakat gençler bile bazen 700 kg ağırlığa ulaşabilir. Araştırmalar özellikle sonbaharda bireylerin daha büyük olduğunu göstermiştir. Bu dönemde iri erkekler 700 ile 950 kg arasında olabilirler. En büyük ve ağır Alaska bozayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür. Dişiler erkeklerden % 30 daha küçük ve % 20 daha hafiftir.


Alaska bozayısı resimleri

Dişi bir Alaska bozayısı yavrularıyla birlikte
Dişi bir Alaska bozayısı yavrularıyla birlikte

Alaska bozayısı

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski