Antik Çin'de filler

ABD'nin Portland şehrinde Shang Hanedanı dönemine ait bir fili tasvir eden bronz sürahi kopyası heykel.
ABD'nin Portland şehrinde Shang Hanedanı
dönemine ait bir fili tasvir eden bronz sürahi kopyası heykel.
Antik Çin'de fillerin varlığı hem arkeolojik buluntularla hem de Çin sanat eserlerindeki tasvirler ile kanıtlanmıştır. Asya filinin artık soyu tükenmiş Elephas maximus rubridens adlı bir alt türü olduğuna inanılan bu filler MÖ 14. yüzyıla kadar Çin'in merkez ve güney bölgelerinde yaşamaktaydı. Bir zamanlar Çin'in kuzeyinde Anyang, Henan'a kadar olan bölgede yaşamışlardır.

Aralık 2012'de Çin'de bir grup araştırmacı, Shang ve Zhou Hanedanı dönemlerinde Çin'de yaşamış olan fillerin düşünüldüğü gibi Asya filinin bir alt türü olamayacağını ve Palaeoloxodon cinsinde yer alması gerektiğini bildiren bir çalışma yayımlamışlardır. Bu sonuca ulaşmak için Holosen döneminden kalma bütün Çin fili azı dişi ve fildişi buluntuları ile birlikte Shang ve Zhou hanedanı döneminden kalma ve hortumlarının ucunda iki parmak gibi çıkıntı olduğu tasvir edilen bütün sanat eserleri incelenmiştir. Asya fillerinin hortumlarında yalnızca tek parmak gibi çıkıntı bulunur. Fosil fil uzmanları Victoria Herridge ve Adrian Lister ise bu sonuç ile hemfikir değildir. Buna neden olarak bilimsel makalede gösterilen azıdişi kanıt resimlerin üzerindeki kontrast etkilerin resmin çözünürlüğünün düşük olması nedeniyle ortaya çıktığı ve daha iyi kalite fotoğraflarda bunların görünmediği iddiasıdır.

Çin filinin soyunun tükenmesinden sonra Çin'in güneybatı eyâletlerinde hâlâ filler yaşamaktadır ancak bunlar Asya fili'nin başka bir alt türü olan Hint filidir (Elephas maximus indicus).

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski