aksiyel iskelet |
Aksiyel iskelet bölümleri
Baş iskeleti kemikleri; Kafatası ve yüz kemikleri olarak iki kısımdan oluşur. Oksipital kemik kafatasının alt ve arka kısmında; sphenoid kemik, kafatasının tabanında; etmoid kemik sphenoid kemiğin önünde ve frontal kemiğin arkasında; frontal kemik kafatasının ön yüzünde ve göz yuvarlarının hemen üstünde; geniş yüzeyli bir çift kemik olan parietal kemik kafa boşluğunun yan bölümlerinde; temporal kemik ise parietal, sphenoid ve oksipital kemiklerin arasında yer alır. Genellikle yassı kemiklerden oluşur. Doğum sırasında ince, yumuşak ve birbiri ile kaynaşmış durumdadır. Doğumdan sonraki iki yıl içinde sertleşir. Baş iskeletinde genelde oynar eklem bulunmaz fakat alt çene kemiği şakak kemiğine oynar eklemle bağlıdır.
Hiyoid kemik; Alt çenenin alt arkasında bulunan ve dilin kafatasına sabitlenmesini sağlayan kemiktir. Başka herhangi bir kemikle eklem yapmaz. U harfi şeklindedir. Üzerine yapışan kaslar ile dilin hareketini sağlar.
Omurga kemikleri; 33 adet omur kemiği ile 24 adet diskten oluşur, yaklaşık 72-75 cm uzunluğuna sahiptir. Merkezi sinir sistemi yapısına ev sahipliği eder. Yenidoğanda iç bükey yapıya sahipken yaş ilerledikçe ''S'' şeklini alır. Erişkinlerde bulunan bu fizyolojik eğriliklere lordoz ve kifoz denilir. Lordoz bebeğin başını dik tutmaya başlaması ile oluşmaya başlarken, Kifoz bebeğin ayağa kalkması ve yürümeye başlaması ile oluşur.
Thorax kemikleri; Göğüs kafesi kemikleri olarak da bilinir. Solunum sırasında göğüs kafesinin kolayca boyut değiştirmesine olanak sağlayan eklem ve kıkırdaklardan oluşur. Göğüs kemikleri, yanlarda yer alan 12 çift kaburga ve bunları birbirine bağlayan 12 adet göğüs omurundan oluşur.