yükseklikölçer

yükseklikölçer

yükseklikölçer kelimesinin kelime ve sözlük anlamı nedir?

isim, (yüksekli'kölçer)
Bulunulan yerin yüksekliğini gösteren aygıt, altimetre.


Dağcılıkta kullanan bir altimetre
Dağcılıkta kullanan bir altimetre
Yükseklikölçer, rakım veya irtifayı ölçmekte kullanılan bir cihaz. Radar yükseklikölçeri ve aneroid yükseklikölçer gibi farklı prensiplere göre çalışan yükseklikölçerler bulunur. Bununla birlikte yükseklikölçer sözcüğü ile genellik aneroid (barometrik) yükseklikölçer kastedilir. Yükseklikölçerler dağcılık ve havacılıkta yaygın olarak kullanılır.

Aneroid yükseklikölçer herhangi bir basınç seviyesine göre bir yerin yüksekliğini ölçebilen bir barometredir. Yaygın olarak bir yüksekliği deniz seviyesine göre gösterir. Barometrelerin basıncı genellikle mmHg(mm cıva) cinsinden göstermelerine mukabil; yükseklikölçer, yüksekliği metre veya feet cinsinden gösterir.

Atmosfer basıncı deniz seviyesinden yükselindikçe azalır. Örneğin bir dağın zirvesindeki basınç, eteklerindeki basınçtan azdır. Deniz seviyesinden itibaren yukarıya doğru ortalamada her 10,5 m (30 ft) çıkıldıkça barometre 1 mmHg basıncı kadar düşme gösterir. Bir yükseklikölçer 800 metreyi gösteriyorsa, o yerin yüksekliği yükseklikölçer penceresine bağlanan basınç hattından itibaren 800 metredir. Havanın nem ve sıcaklığına bağlı olarak atmosfer basıncı % 0,1'den az değiştiğine göre, yükseklikölçer ile yükseklik ölçerken yapılabilecek hatanın % 0,1'den az olması beklenir.
Resimdeki aneroid havacılık altimetresi standart basınç hattına (29,92 inHg) göre irtifayı (10.180 feet) göstermektedir.
Resimdeki aneroid havacılık altimetresi standart basınç hattına (29,92 inHg) göre irtifayı (10.180 feet) göstermektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski