tavus kuşu

 

Tavus kuşu

Tavus kuşu, sülüngiller (Phasianidae) familyasında Pavo cinsindeki iki tür kuşa verilen isimdir. Kur yapma döneminde, erkek tavusun açarak sergilediği kuyruklarıyla tanınır. Dişi tavus kuşu parlak yeşil boyunlu, gövdesi ise kahverengi ya da gri tonlu kahverengi renklidir. Erkek tavusun kuyruğunun heybetine karşın sesi hiç de kulağa hoş gelmez.

Bilimsel sınıflandırması

Mavi tavus kuşu
Mavi tavus kuşu

Türleri

Üç farklı türü bulunmaktadır:

  1. Mavi tavuskuşu (Pavo cristatus)
  2. Yeşil tavuskuşu (Pavo muticus)
  3. Kongo tavuskuşu

Mavi tavuskuşu Hindistan'ın alt kesimlerinde yaşar. Tavuskuşu Hindistan'ın ulusal kuşu olarak gösterilir.

Yeşil tavuskuşu Myanmar'ın doğusundan Cava'ya kadar olan bölgede yaşar. Yeşil tavuskuşu Dünya Korunma Birliği tarafından nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine alınmıştır. Bunun nedeni avlanma ve yaşadıkları coğrafyanın bozulmasından kaynaklanmaktadır.

Erkek Yeşil tavuskuşu
Erkek Yeşil tavus kuşu

Dişi Yeşil tavuskuşu
Dişi Yeşil tavus kuşu

Üç tavus türü bilinmektedir: Hindistan'da yaşayan mavi tavus (Pavo cristatus), Hindistan yakınındaki adalarda rastlanan Cava tavusu (Afropavo congensis). Mavi tavus yüzyıllardan beri evcilleştirilmiştir ve erkeğin 1,50 m'ye varan kuyruğu, çok uzamış sırt teleklerinden oluşur. 1936'da bulunan Kongo tavuskuşu tropikal ormanların içinde yaşar. Hepsi yerde beslenir ve geceleyin ağaca tüner. Hepçil beslenir, fırsat bulursa yılanlara saldırır ya da kelebeklerin ardında koşar. Çiftleşmeden önce erkek tavus dişiye kur yapar; ama aynı gösteriyi başka bir erkeğin karşısında da yaptığı olur. Tavus daha çok tüylerinden dolayı aranır; ama eti de beğenilir: imparatorluk zamanında tavus eti; Romalı zenginlerin sofrasını süslerdi.

Beyaz tavuskuşu
Beyaz tavus kuşu

Kültür

  • Tavuskuşu, Antik Yunanistan'da tanrıça Hera'nın simgesidir. Tanrıçaya hizmet eden çok gözlü dev Argos, Hermes tarafından öldürülünce, tanrıça devin gözlerini tavuskuşunun kuyruğuna serper.
  • Ezidilik inancında Tanrı Azda tarafından yaratılan, kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen Melek-Tanrının simgesidir.
  • İslam inancında bolluk, mutluluk, refah gibi iyi kavramlarla özdeşleşmiştir.

İznik işi bir tabakta Tavuskuşu Motifi
İznik işi bir tabakta Tavuskuşu Motifi


tavus kuşu hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

isim, hayvan bilimi

Sülüngillerden, erkeğinin tüyleri uzun, kuyruğu parlak, güzel renkli, acı ve tiz sesli, süs hayvanı olarak beslenen bir kuş; tavus (Pavo):

      "Üstlerinde mineler, çiçekler, gözler, mücevherler ve mevsimler taşır gibi dolaşan o muhteşem tavus kuşları nerede?" - Abdülhak Şinasi Hisar

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: peacock, Fransızca: paon common, Almanca: Gewöhnlicher Pfau

(Pavo cristatus) Tavuksular (Galliformes) takımının sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 110-125 cm. Hindistanda ve Seylânda yaşar.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: peacock, Fransızca: paon common, Almanca: gewöhnlicher Pfau, Latin: Pavo cristatus

Tavuksular (Galliformes) takımının, sülüngiller (Phasianidae) familyasından, 110-125 cm kadar uzunlukta, Hindistan ve Seylân'da yaşayan bir tür.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: peafowl

Sülüngiller familyasında Pavo cinsinde yer alan ve kur yapma döneminde erkek tavusun kuyruğunu açıp sergilemesiyle tanınan iki tür kuşa verilen ad.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski