bataklık

 

bataklık

Bataklık, yer altı sularının çok yüksek olduğu, çoğu zaman yüzeye çıktığı, toprağı aşırı ıslak olduğu, su göllenmelerinin görüldüğü yerlerdir. Bataklıklar çevrelerine göre alçakta, çanak-çukur şeklinde yerlerdir. Donmuş sahaların yüzeyinde yazın çözülmeye bağlı bataklık oluşabilir. Kurak alanlarda tuzlu bataklıklar oluşabilir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Özellikleri

Bataklıklar üstüne basıldığında ya da bir ağırlık geldiğinde içine batabilen, rutubetli ve çamurlaşmış toprak alanlardır. Bataklığın çevresinde kil vb. su geçirmez katmanlar bulunur.

Bataklıklar; nehirler, taşkın düzlükleri, turbalıklar, tuzlalar, göller, deniz çayırı yatakları, mangrovlar, sığ gel-git alanları, mercanlar ve barajlar ile birlikte sulak alan tanımı içine girmektedir. Suya doygun toprakların bulunduğu bu alanlarda hidrofitler (su bitkileri) bulunur.

Bataklık ve sazlıklar, yüzeysel akış, yer altı suları ve yağış ile beslenirler. Seller ve taşkınlar da bu alanların beslenmesinde önemlidir. Taşkınlar ile bataklıklara gelen kil, silt, kum gibi malzemeler bu alanların gözenekliliğini artırırken, geçirimliliğini düşürür. Hidrolojik olarak bataklıklar yarı geçirimli veya geçirimsiz ortam kabul edilir.

Etkileri

Sıtma hastalığının kaynağı olması ve tarım arazisi elde etme nedenleriyle bataklıklar kurutulmaya çalışılır. Ayrıca bataklıklar çevre halkı tarafından kötü koku yayması ve burada barınan yaban domuzu gibi hayvanların ekinlerine zarar vermesi gibi nedenlerle de istenmemektedir. Orduların geçiş yolunu zorlaştırması, bataklıkların kurutulmak istenmesinin eski bir nedenidir.

Yerkürenin tatlı sularının %11'i bataklık-sazlık alanlarda bulunur. Bataklıklar, sularını açık denizlere ulaştıramayan kapalı havzalı akarsuların sona erdiği yerlerinden biridir. Bataklık ve sazlıkların çevreleri yazın da kurumadıkları için küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için otlanma alanıdır.

Müdahaleler

Bataklıklar genellikle en yakın akarsuya doğru açılan kanallarla kurutulmaya çalışılır. Bazı bataklık alanlarına kurutulması için okaliptüs gibi yoğun su tüketen ağaçlar dikilmiştir. Fakat bataklık kuruduktan sonra hâlen su tüketen bu bitkiler kesilmeye çalışılmaktadır. Bataklık sularından kirlilik ve kötü koku nedeniyle çoğunlukla yararlanılamaz. Bu durumlarda bataklık sularının sondaj delikleri açılarak yer altı sularına aktarılması teklif edilmektedir. Bu yöntem yer altı sularını da desteklemektedir.

bataklık kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

bataklık, -ğı

1. isim Çok derin olmayan sularla örtülü batak bölge, aynaz, azmak:

      "Stadyuma, mekteplere yakın, onların burnu dibinde olan bu dere, hakikatte bir bataklıktır." - Nazım Hikmet

2. isim, mecaz Uygunsuz ve kötü, ahlak dışı durum:

      "Bizler kendisini bu bataklıktan kurtarmak için fazlasını bile yaptık." - Etem İzzet Benice

Coğrafya Terimleri Sözlüğü - 1980

İngilizce: Marsh, Fransızca: marais, Almanca: Morast

Daha çok göl kıyılarında, akıntısı yetersiz , alçak ve düz ovalarda görülen, belli bir çanağı olmayan durgun, sığ, üzeri yoğun sazlarla kaplı su birikintisi.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

İngilizce: marsh

Yoğun ötrofikasyon sonucu sığ su alanlarının zengin organik maddelerle kaplanması, azmak.

Resimleri

Bataklıklar
Bataklıklar, burada Lyndhurst, New Jersey, ABD'deki New Jersey Meadowlands'da görüldüğü gibi, genellikle sulak alanlar içinde görülür.

Bir göl kıyısındaki sığ suda bataklık
Bir göl kıyısındaki sığ suda bataklık

Jyväskylä, Finlandiya'da bir bataklık
Jyväskylä, Finlandiya'da bir bataklık

İskoçya'da bir tuz bataklığı
İskoçya'da bir tuz bataklığı

Big Bear Lake, San Bernardino Dağları, California bitişiğindeki ıslak bir çayır
Big Bear Lake, San Bernardino Dağları, California bitişiğindeki ıslak bir çayır

Çayır çukurlarının havadan görünümü
Çayır çukurlarının havadan görünümü


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski