Ateş böceği, ateş böceğigiller (Lampyridae) familyasını oluşturan bahar ve yaz aylarında geceleri uçarken yanıp sönen ışıkları ile tanınan, kınkanatlılar takımından böcek türlerine verilen ad.
Ateşböcekleri genellikle kısa aralıklarla yanıp sönen bir ışık saçar; bu ışığın yanıp sönme ritmi, erkek ile dişinin buluşmasını sağlayan işaret sisteminin bir parçası ve ateşböceklerini öbür ışık saçan böceklerden ayırt eden bir özelliktir. Işık saçmasının hızı, sıklığı ve dişinin erkeğe yanıt vermesinden önce geçen süre özel anlamlar taşır. Bazı uzmanlar bu parıltının ayrıca bir savunma mekanizması olduğunu ve saldırgana ateşböceğinin acımsı tadını anımsattığını öne sürerler. Oysa, bu önleme karşın, bazı kurbağalar o kadar çok ateşböceği yer ki, sonunda kendileri de ışık saçmaya başlar.
Erkekleri kanatlı, dişileri kanatsız olup larvalarına benzerler. Bazı çeşitlerinde erkek, dişi ve larvalar da ışık üretir. Bu özelliklerinden dolayı bazı bölgelerde dişi ve larvalara yıldız kurdu adı verilir. Her türün kendisine has sinyal şifresi vardır. Kuzey Amerika'da bazı çeşitlerin dişileri de kanatlı ve ışık üreticidir. Bütün ateş böceklerinin larva ve erginleri etçil olup, yumuşakça böcek ve böcek larvalarıyla beslenir.
Lampyris noctiluca |
Işık organları karın bölümünün son kısmında bulunur. Saydam bir kütikula tabakası ile örtülüdür. İç kısmı fotojenik hücreler ve otomobil farları gibi ışığı yansıtıcı bir tabakadan müteşekkildir. Işık organında üretilen yağa benzer Lüsiferin maddesi Lüsiferinaz enziminin katalizörlüğünde kademeli olarak oksijenle yakılır. Bu kimyasal olayda ışık meydana gelir. Hava oksijeninin kontrollü tüketimine bağlı olarak ışık zaman zaman yanıp söner. Bu yanıp sönmeler eşlerin birbiriyle haberleşmesini sağlar. Ateş böceğinin ürettiği ışık, yavaş yavaş meydana gelen oksitlenme sonucu kimyasal enerjinin ışığa dönüşmesidir.
Tayland'da geceleri nehir kıyısındaki Ton Lampoo ağaçlarını saran ateş böcekleri bir dakikada 120 defa parıldayıp söndüklerinden ortalık yarım saniye aralıklarla şimşek çakmış gibi aydınlanır ve ardından zifiri karanlığa boğulur. Jamaika'da ateş böcekleri o kadar parlak ve ışıklıdır ki, dallarda toplandıkları zaman beş yüz metre uzaktan ağaçlar alevler içinde yanıyormuş hissini verir.
Bilimsel sınıflandırması
- Üst âlem: Eukaryota (Ökaryot)
- Âlem: Animalia (Hayvanlar)
- Alt âlem: Eumetazoa (Gerçek dokusu olan hayvanlar)
- Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
- Alt şube: Hexapoda (Altı bacaklılar)
- Sınıf: Insecta (Böcekler)
- Takım: Coleoptera (Kın kanatlılar)
- Alt takım: Polyphaga
- İnfra takım: Elateriformia
- Üst familya: Elateroidea
- Familya: Lampyridae
Alt familyaları
- Cyphonocerinae
- Lampyrinae
- Luciolinae
- Ototetrinae
- Photurinae
ateş böceği ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
isim, hayvan bilimi
Kın kanatlılardan, karanlıkta ışıldama özelliği olan böcek, yıldız böceği, yıldız kurdu (Lampyris noctiluca):
"Bir daldan hızla geçip gitti bir kuş kanadı / Sessizlik bir tüy gibi bir dakika sallandı / Pırıldadı bir ateş böceği sarmaşıkta" - Halit Fahri Ozansoy
Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963
İngilizce: firefly, Fransızca: lampyre commun, Almanca: grosser Leuchtkâfer
(Lampyrus noctiluca): Böcekler (İnsecta) sınıfının kınkanatlılar (Coleoptera) takımından ((bk.) bir eklembacaklı türü. Uzunluğu 11-18 mm. Karnında ışık çıkaran organlar bulunur. Dişi kanatsızdır ve solucan gibi uzundur. Erkekler gece uçar.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998
Türkçe: şebtâb, İngilizce: fire fly, Fransızca: lampyre commun, Almanca: grosser Leuchtkäfer, Latin: Lampyrus noctiluca
Böcekler (Insecta) sınıfının, kın kanatlılar (Coleoptera) takımından, 11-18 mm kadar uzunlukta, karnında ışık çıkaran organları bulunan, dişileri kanatsız ve solucan gibi uzun olan, erkekleri gece uçan, bir eklem bacaklı türü.