bağırsak solucanı

 

bağırsak solucanı

Bağırsak solucanı (Ascaris lumbricoides); Ascarididae familyasının bir üyesidir. Omurgasız olan bu canlı, ince bağırsağa yerleşerek enfeksiyona neden olur. Karın ağrısı, ishal ve kusma yapar. İlaçla tedavi edilir. Asalak olarak yaşar ve silindirik yapıdadır. 35 cm uzunluğa ulaşabilir. Larvaları, kirli sular ve yiyeceklerle bağırsağa yerleşir. Larvalar, akciğere ulaşırsa, akciğer iltihabına (Löffler pnömonisi) yol açar.

Yetişkin bir bağırsak solucanı
Yetişkin bir bağırsak solucanı

Bilimsel sınıflandırması

bağırsak solucanı ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, hayvan bilimi

Ortalama 25 santimetre boyunda, insanların, özellikle çocukların bağırsaklarında asalak olarak yaşayan yuvarlak solucan, askarit.

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü - 1970

Türkçe: dûd-i mia, İngilizce: large roundworm, Fransızca: ver de l'intestin, Almanca: Spulwurm, Latin: Ascaris lumbricoides

Ortalama 25 cm. boyunda olup, insanların, özellikle çocukların bağırsak asalağı olarak sık sık rastlanan yuvarlak solucan; askarit, karın solucanı.

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: ascaris, Fransızca: ascaride lombricoîde, Almanca: menschlicher Spulwurm

(karşılık: askarit, Ascaris lumbricoides): İIkel-kurtlar (Scolecida) dalının yuvarlak-kurtlar (Aschelminthes) sınıfmin iplik-kurtIarı (Nematodes) takımından bir tür. İnsan ve domuzların ince bağırsaklarında-asılak olarak yaşar. Uzunluğu 15-40 cm. Lârvaların taşınması için ara konak gereksenmez. Pis besinle alınan yumurtalarla bulaşır.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: ascaris, Fransızca: ascaride lombricoïde, Almanca: menschlicher Spulwurm, Latin: Ascaris lumbricoides

İlkel solucanlar (Scolecida) dalının, yuvarlak solucanlar (Aschelminthes) sınıfının, iplik solucanları (Nematoda) takımından, insan ve domuzların ince bağırsaklarında asalak olarak yaşayan, 15-40 cm kadar uzunlukta olan, yumurtaların taşınması için ara konağı bulunmayan, pis besinle alınan yumurtalarla bulaşan bir tür. Askarit.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski