australopithecus garhi

Australopithecus garhi
Australopithecus garhi
Taksonomi

Üst âlem: Eukaryota (Ökaryotlar)
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Alt âlem: Eumetazoa (Gerçek dokulular)
Üst şube: Deuterostomia (İkincil ağızlılar)
Şube: Chordata (Sırt iplikliler)
Alt şube: Vertebrata (Omurgalılar)
İnfa şube: Gnathostomata (Gerçekçeneliler)
Üst sınıf: Tetrapoda (Dört üyeliler)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt sınıf: Theria (Doğuran memeliler)
İnfra sınıf: Placentalia (Eteneliler)
Takım: Primates (Primatlar)
Alt takım: Haplorrhini (Kuru burunlu maymunlar)
İnfra takım: Simiiformes
Parvorder: Catarrhini (Eski Dünya maymunları)
Üst familya: Hominoidea (İnsansılar)
Familya: Hominidae (Büyük insansılar)
Alt aile: Homininae
Oymak: Hominini
Alt oymak: Hominina
Cins: †Australopithecus
Tür: Australopithecus garhi


Yaşadığı Yer: Doğu Afrika ( Bouri bölgesi , Orta Awash , Etiyopya )
Yaşadığı Zaman: 2,5 milyon yıl önce


Australopithecus garhi
Genel bakış

Australopithecus garhi türü çok iyi belgelenememiş durumdadır. Bütün bilgiler bir fosil kafatası (cranium) , dört diğer iskelet parçasına , ayrıca yakın bir bölgedeki aynı katmanda bulunan bir kısım Au. garhi parçalarına dayanmaktadır. Bu parçalar bize bu türün –diğer Australopithecus türlerine kıyasla- daha uzun kalça kemiğine sahip olduğunu göstermektedir. Uzun olmasına rağmen , güçlülüğünü yitirmemiş kollara sahiplerdi. Bu yapılar , bipedal yürümede uzun adımlara doğru giden bir eğilim olduğunu gösteriyor.


Evrim ağacı

Bazı bilim adamları , büyük azı dişlerinin Au. garhinin Paranthropus aethiopicus ile soydaşlık ilişkisi gösterdiğini savunuyorlar . Buna rağmen , yüz , kafatası ve dişlerin kombinasyonu Paranthropusa benzememektedir. Bilim adamları başlarda bu keşiflerin Au. garhinin , Homo genusunun(cinsinin) atası olabileceğini bildirmişlerdi.


Bulunuşu

Bulunuş yılı : 1990

Zamanımızdan önce 3 milyon ile 2 milyon yıl arasını gösteren insan evrimi ile ilgili fosil kayıtları oldukça zayıf. Bu da Bouri , Orta Awash , Etiyopya bölgesindeki keşifleri özellikle önemli kılıyor. Önce 1990’da sonra da 1996 ve 1998’de Etiyopyalı paleoantropolog Berhane Asfaw ve Amerikalı paleoantropolog Tim White liderliğindeki araştırma ekibi , kısmı kafatası ve diğer iskelet parçalarını da içeren 2,5 milyon yıl önceye tarihlenen öncül insan kalıntıları buldular. 1997 yılında , takım bu öncül insana yeni bir tür olarak Australopithecus garhi adını verdiler. “Garhi” kelimesi Afar dilinde “sürpriz” anlamına gelmektedir.


Boyu ve ağırlığı

Kesin değil ( Kafatası kalıntısı , bir erkeğe ait olabilir , bu kalıntı , diğer Australopithecus türlerine yakın büyüklükte olduğu görülüyor. )


Nasıl hayatta kaldılar?

Australopithecus garhi fosillerinin , en eski taş aletlerin bazılarıyla ve taş aletlerle kırılıp , kesilmiş bazı hayvan kemikleriyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu türün , taş alet yapımına ve büyük hayvanların etlerinin ve kemik iliklerinin yenmeye başlanmasına geçişte ilk olabilme olasılığı bulunmaktadır.


Bilinmeyenler

Australopithecus garhi ile ilgili henüz cevaplanmamış ileriki keşiflerde cevaplanabilme olasılığı olan sorular :

1- Bilim adamları bu türe ait daha fazla birey bulacak mı? Onlar bulana kadar , bu türün insan soy ağacında tam olarak nereye oturacağını belirlemek zor gibi görünüyor.
2- Au. garhi , yakınlarda bulunan taş aletleri gerçekten yapmış mıydı?
3- Au. garhi kafatası parçasının , dişi bir Paranthropus aethiopicus ve ya geç Australopithecus afarensis türlerinden birine ait olması mümkün mü?

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski